fbpx
38.4 C
Vranje
utorak, 16.07.2024

Više penzionera nego zaposlenih ima 30 gradova i opština u Srbiji

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – U Srbiji prema poslednjim podacima Republičkog fonda za penzijsko i invladisko osiguranje živi 1.647.909 penzionera i 2.766.034 radnika, a čak 30 gradova i opština ima više penzionera od radnika, pišu današnje Večernje novosti.

Statistika pokazuje da sada za ček jednog penzionera radi 1,68 radnika, a optimalni odnos trebalo bi da bude jedan penzioner na četiri zaposlena.

Takav „penzionerski“ prosek strukture srpskih gradova prati demografsku situaciju u njima – u većini njih broj starih žitelja uveliko premašuje broj dece i mladih.

U Vlasotincu je broj građana mlađih od 24 godine gotovo izjednačen sa brojem meštana starijih od 65 godina.

U beogradskoj opštini Rakovica, koja je nekada imala najviše fabrika i radnika, lista penzionera sada je duža za 4.511 imena od spiska radnika.

U toj opštini sada živi 25.527 penzionera i 21.016 radnika.

Demografkinja Gordana Bjelobrk to objašnjava time što je posleratna bejbi-bum generacija do 2021. godine napunila više od 65 godina.

„Država sada mora da preduzme konkretne mere da bi se omogućio balans između ekonomski aktivnog i neaktivnog stanovništva“, kazala je ona.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci