fbpx
11.8 C
Vranje
ponedeljak, 27.05.2024

Vranjanci se džabe „selili“ za Beograd: Građani koji su u prethodnih 11 meseci promenili prebivalište ne mogu da glasaju na novoj adresi

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Narodna skupština, na jučerašnjoj sednici, usvojila je izmene i dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, a glavna promena je da građani koji su promenili prebivalište u proteklih 11 meseci neće moći da glasaju na novoj adresi na predstojećim lokalnim i beogradskim izborima, 2. juna, javlja FoNet.

Parlamentarne grupe prethodno su postigle dogovor o izmeni Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, tako da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci neće moći da glasaju na novoj adresi, a ograničenje važi za one koji su prebivalište promenili u periodu od 3. jula 2023. do 3. juna 2024. godine.

Za izmene Zakona o jedinstvenom bračkom spisku u načelu su glasala 153 poslanika, a četiri protiv. Budući da se birački spisak zatvara 17. maja, bilo je neophodno da narodni poslanici što pre izglasaju ove izmene.

Ova odluka Narodne skupštine znači da su „džabe“ prebivalište menjali Vranjanci, zaposleni u JP „Vodovod“ i JU „Turistička organizacija Vranje“, čije su inicijale i nove adrese u Beogradu na uvid javnosti izneli predstavnici Gradskog odbora stranke Srbija centar (SRCE), optužujući ih da su „fantomski“ glasači koji su fiktivno prijavljeni u Beogradu.

Takođe, Slobodna reč je pisala i o zaposlenima u Zdravstvenom centru (ZC) u Vranju koji su promenili prebivalište i svoje vranjske adrese zamenili beogradskim.

Podsetimo, prethodno je Narodna skupština usvojila izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima, kojima se menjaju rokovi za njihovo raspisivanje, čime je omogućeno da se svi lokalni izbori održe 2. juna. Izmenama Zakona o lokalnim izborima, koje su usvojene po hitnom postupku, predviđeno je da se rok za najranije raspisivanje lokalnih izbora pomeri sa sadašnjih 120 na 150 dana pre isteka mandata odbornika, kao i da od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proći manje od 30 ni više od 60 dana.

Čitajte više:

Poznati inicijali zaposlenih u Turističkoj koji su fiktivno prijavljeni u Beogradu, tvrdi SRCE

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci