fbpx
18.6 C
Vranje
nedelja, 23.06.2024

Vranje još uvek bez najvažnijeg dokumenta za funkcionisanje u 2024. godini

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Najvažniji dokument na kojem počiva rad lokalne samouprave, Budžet grada za 2024. godinu, prema podacima dostupnim javnosti, još uvek nije usvojen. Nakon ostavke gradonačelnika i raspuštanja Skupštine grada Vranja, gradom upravlja Privremeni organ uprave, koji je, u ovom slučaju, nadležan i za usvajanje budžeta.

Prema zvaničnom Uputstvu za pripremu budžeta Grada Vranja za 2024. godinu, lokalni organ uprave nadležan za finansiranje, trebalo je da uradi, a potom i dostavi nacrt odluke o budžetu nadležnom izvršnom organu do 1. novembra tekuće budžetske godine.

U redovnim okolnostima, to je Gradsko veće, u vanrednim, koje su nastale zbog izbornog scenarija vladajuće stranke, to je Privremeni organ uprave.

Dalje, navodi se da je izvršni organ vlasti dužan da utvrdi predlog odluke o budžetu i da ga lokalnoj skupštini prosledi najkasnije do 15. novembra. Ukoliko se to ne desi, Skupština ima pravo da ga samostalno pripremi i donese „akt o budžetu“.

„Time je onemogućena paraliza u funkcionisanju zakonodavnog tela usled političkih uzrokovanih problema ili lošeg rada nosilaca izvršne vlasti“ – navodi se u uputstvu.

S obzirom na to da poslove Gradskog veća i Skupštine sada obavlja Privremeni organ, „pravila“ važe za ovaj organ.

„To mora biti urađeno najkasnije do 20. decembra tekuće budžetske godine. Pet dana kasnije, lokalni organ uprave nadležan za finansije dužan je da dostavi Odluku o budžetu Ministarstvu finansija“ – stoji u uputstvu.

Odnosno, rok za dostavljanje dokumenta kojim se utvrđuju prihodi i primanja, rashodi i izdaci grada, ističe u ponedeljak, 25. decembra.

Iz Službe za odnose sa javnošću nije bilo saopštenja o sednici Privremenog organa na kojoj će se raspravljati o lokalnom budžetu, a prema saznanjima portala Slobodna reč, trebalo bi da se održi naredne nedelje.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci