fbpx
12.2 C
Vranje
subota, 13.04.2024

Zapadni Balkan jedna od „najurgentnijih“ tema nove američke administracije i Nemačke

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BERLIN – Zapadni Balkan nalazi se na listi zajedničkih spoljnopolitičkih prioriteta nove američke administracije i Nemačke, rečeno je u telefonskom razgovoru predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena i nemačke kancelarke Angele Merkel. U razgovoru dvoje državnika rešavanje situacije na Zapadnom Balkanu uvršteno je na listu šest najurgentnijih tema, posle pitanja vezanih za Avganistan, Kinu, Iran, Rusiju i Ukrajinu, prenela je Nova.rs.

U saopštenju nemačke vlade navodi se da je Bajden nemačkoj kancelarki preneo svoju želju da prodube odnose dve zemlje i izrazio nameru da revitalizuje transatlansko savezništvo, uključujući NATO i Evropsku uniju, kao kamen temeljac kolektivne sigurnosti i zajedničke demokratske vrednosti.

Bajden i Merkel su se složili po pitanju zajedničkih prioriteta u spoljnoj politici, koji uključuju Avganistan, Kinu, Iran, Rusiju, Ukrajinu i Zapadni Balka, a saglasili su se i o važnosti globalne saradnje, uključujući i obnovljenu američku posvećenost multilateralnim organizacijama, borbi pritiv klimatskih promena, pandemije kovida-19 i unapređenja zdravstvene zaštite, kao i o nastavku održivog globalnog ekonomskog oporavka, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci