fbpx
15 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Zaplene i hapšenja kriminalaca širom Balkana i Evrope, jedino Srbija nije učestvovala u akciji

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

U združenoj akciji koju su EUROPOL, FRONTEX i INTERPOL sproveli širom Evrope i Balkana, zaplenjena su 352 ukradena automobila, 1.077 ukradenih delova vozila i na desetine falsifikovanih dokumenata, a sprečeno je krijumčarenje oko 3.000 migranata i uhapšeno 17 krijumčara, saopšteno je iz agencije Evropske unije. U akciji su, kako prenosi portal Kossev, učestvovale sve zemlje regiona, ali ne i Srbija.

Dvonedeljna akcija sprovedena je u okviru Evropske multidisciplinarne platforme protiv krivičnih pretnji (EMPACT), a obavljeno je oko 44.548 provera različitih baza podataka, dok je Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu FRONTEX kontrolisala granične prelaze u 17 zemalja EU i pet balkanskih zemalja, prenosi Koosev, pozivajući se na EUROPOL.

Evropska granična policija je na spoljnim granicama Evropske unije uspela da spreči prekomorsko krijumčarenje većeg broja vozila i čamaca, što je učinjeno u tesnoj saradnji sa privatnim autokompanijama, uključujući i privatne kompanije za proizvodnju čamaca, lizing kompanije, uz upotrebu evropskih baza podataka.

Kao primer EUROPOL navodi akciju grčke policije koja je uspela da zapleni 15 vozila iz rent-a-kar kompanija, a koja su kriminalci pokušali da prokrijumčare iz Evropske unije.

U ovim akcijama zaustavljeno je takođe i 2.985 ilegalnih migranata na putu ka EU, koji su koristili kopnene i pomorske rute, a istovremeno uhapšeno je i 17 krijumčara koji su migrante prevozili u prikolicama i malim čamcima preko Jadranskog mora, ka njihovoj krajnjoj odrednici – Italiji i Nemačkoj.

U toj akciji su uz FRONTEX, EUROPOL i INTERPOL učestvovale Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Estonija, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Letonija, Litvanija, Holandija, Republika Severna Makedonija, Crna Gora, Poljska, Portugalija, Rumunija, Slovačka, Španija, uključujući i Kosovo, dok Srbija nije učestvovala, navodi Kossev.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci