fbpx
18.6 C
Vranje
nedelja, 23.06.2024

Zvezde P(h)antomfesta u Vranju duo Bodeker-Neander, učenici Marsela Marsoa

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Međunarodni festival pantomime P(h)antomfest, koji ove godine slavi 11. rođendan, biće održan u Pozorištu „Bora Stanković“ naredne srede i četvrtka, tačnije 13. i 14. decembra, saopštili su organizatori.

Zvezde festivala iz nemačke su pantomimičarski duo Bodeker-Neander, koji će odigrati predstavu „Déjà-vu?“. Organizatori su istakli da se radi o Aleksandru Neanderu i Volframu von Bodekeru, štićenicima jednog od najvećeg i najuticajnijeg pantomimičara svih vremena, Marsela Marsoa. Obojica su završili njegovu čuvenu školu pantomime „Ecole Internationale de Mimodrame de Paris“, nakon koje su nastupali sa svojim učiteljem.

„Publiku očekuje prava pantomimičarska poslastica – vrhunski vizuelni izraz prepun rafiniranog humora i iluzija, koji će publiku odvesti na uzbudljivo emotivno putovanje, daleko od Pozorišta Bora Stanković. Poetska avantura u kojoj se Bodeker-Neander upuštaju preko nadrealnih pejzaža i utopije u potragu za snovima od kojih su želje napravljene“ – saopšteno je iz P(h)antomfesta.

Organizatori su istakli i da je ovo izdanje festivala emotivno za sve njih, jer se po prvi put održava bez reditelja, prijatelja i člana Trajčeta Gjorgieva i prvo veče festivala biće posvećeno njemu.

Gjorgijev je režirao svih deset predstava u produkciji P(h)antomfesta, izvođenih tokom festivala, nagrađenih, izvođenih i u zemlji i u inostranstvu.

„Trajče je pomogao da se gluva i nagluva lica kroz univerzalni jezik pantomime izvuku iz sveta tišine gde su među nama živeli kao fantomi i stave na pozornicu kako bi pokazali da mogu isto što i čujući ljudi, ako ne i bolje. Za nesebičan rad sa članovima Udruženja gluvih, zalaganje za širenje pantomime kao umetnosti i pomoć u realizaciji i razvoju festivala Trajče Gjorgiev je na prošlogodišnjem jubilarnom desetom festivalu dobio od P(h)antomfesta plaketu Zlatni P(h)antom“ – podsetili su organizatori.
Prvog festivalskog dana, 13. decembra, nakon svečanog otvaranja će članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje izvesti kolaž najboljih etida pod nazivom „Omaž“, koje je Gjorgijev sa njima uradio proteklih godina, a potom će biti prikazan i kratki film o njihovom učitelju, poznatom makedonskom pantomimičaru.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci