fbpx
12.5 C
Vranje
utorak, 23.04.2024

„Amasis“ želi puno vlasništvo nad firmom Alfa-Plam

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Nacionalni mediji koji prate dešavanja na Beogradskoj berzi, od juče izveštavaju o namerama Amasisa, većinskog vlasnika kompanije Alfa-Plam, da preuzme preostale akcije ove firme koje su trenutno u rukama manjinskih akcionara i time dobije 100 odsto vlasništva. Kako javlja agencija Beta, a prenosi N1, brokerska kuća Momentum istakla je u saopštenju da su manjinski akcionari Alfe „godinama unazad ukazivali da većinski vlasnik kompanije obara cenu akcija trgujući sa povezanim licima“.

Prema saopštenju ove brokerske kuće, juče su zabeležene velike transakcije na Beogradskoj berzi, na ceni od 18.700 dinara po akciji, prometovano je 13,1 odsto od ukupnog broja akcija, dok je Amasis sada vlasničko učešće podigao na 88,4 procenta.

„U objavljenoj nameri Amasis navodi da planira da preuzme preostalih 11,6 odsto akcija koje se nalaze u rukama manjinskih akcionara, a gotovo je izvesno da će nakon okončanja ponude preskočiti prag od 90 procenata koji je uslov za prinudni otkup preostalih akcija“ – navodi Momentum.

Podsećaju da su „manjinski akcionari Alfe godinama ukazivali da većinski vlasnik kompanije obara cenu akcija trgujući sa povezanim licima“, kao i da je kompanija u nekoliko navrata otkupljivala pa poništavala sopstvene akcije, „sve sa ciljem krajnje konsolidacije vlasništva koja će biti sprovedena po ceni od 18.700 dinara“.

U saopštenju stoji da na ovom nivou tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 2,66 milijardi dinara (22,7 miliona evra), dok je Alfa u prošloj godini ostvarila neto profit od 631 milion dinara.

„Amasis navodi da planira da preuzme preostalih 11,6 odsto akcija koje se nalaze u rukama manjinskih akcionara, a gotovo je izvesno da će nakon okončanja ponude preskočiti prag od 90 procenata koji je uslov za prinudni otkup preostalih akcija“ – prenose mediji.

Šta je „Amasis“ i u čijem je vlasništvu

Kako je objavljeno na portalu Bonitet, ova firma posluje u okviru Alco Group, koja je u vlasništvu biznismena Miroljuba Aleksića. On je Alco osnovao 1990. godine, a pet godina kasnije, 1995. godine, otvorio je Alco banku. Nakon 12 godina poslovanja, banku je prodao KBC banci.

Sada u okviru Alco Group posluju preduzeća u oblasti proizvodnje(Pionir, Hissar, Alfa Plam), hotelijerstva (Tornik Zlatibor, Park Vrnjačka Banja) i trgovine (Amasis, Cobex, Jugotehna).

„Aleksić je dobitnik nekoliko nagrada za menadžera i poslovnog čoveka godine, i član je srpskog poslovnog kluba Privrednik“ – podseća portal.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci