fbpx
16.9 C
Vranje
utorak, 16.04.2024

„Batut“: Sedmoro zaraženo malim boginjama

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavio je danas da je, do 19. februara, registrovano sedam potvrđenih slučajeva morbila (malih boginja) – porodična epidemija sa dve obolele osobe i sporadični slučajevi oboljevanja kod pet osoba nepoznatog vakcinalnog statusa.

Na teritoriji Beograda registrovano je šest slučajeva morbila, koji su potvrđeni u Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, dodaje se u saopštenju.

„Prijavljena je porodična epidemija sa dve obolele osobe, 8. februara, od kojih je jedna nevakcinisana osoba uzrasta 15 godina, a druga uzrasta 49 godina, nepoznatog vakcinalnog statusa. Sporadični slučajevi obolevanja potvrđeni su kod još četiri osobe, i to kod nevakcinisanih osoba uzrasta četiri, osam i 19 godina, i osobe stare 47 godina nepoznatog vakcinalnog statusa, a komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod troje obolelih“, javlja „Batut“.

Male boginje potvrđene su, 13. februara, kod osobe sa teritorije Novog Sada, uzrasta 46 godina, koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine.

„Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Srbije“, saopštava „Batut“.

Tokom 2020. i 2021. godine, u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u proteklih 20 godina – 78,1 odsto 2020. godine, odnosno 74,8 odsto naredne.

Obuhvat drugom dozom, pre upisa u prvi razred osnovne škole, u 2021. godini, iznosio je 85,8 odsto. Obuhvat ovom vakcinom, u drugoj godini života, u 2022. godini, bio je 81,3 odsto, a pre upisa u prvi razred osnovne škole 89,5 odsto.

„Ciljne vrednosti obuhvata treba da iznose 95 odsto, kako bi se sprečila cirkulacija uzročnika u populaciji i obolevanje“, navodi „Batut“.

U epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine, registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. U toj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda, među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

Prethodne 2023. godine registrovano je 50 slučajeva morbila u Srbiji, od kojih je većina – 94 odsto bila nevakcinisana.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci