fbpx
27 C
Vranje
ponedeljak, 24.06.2024

Država daje 10 miliona evra kupcima zemljišta i objekata u Vranjskoj Banji

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJSKA BANJA – Komisija za kontrolu državne pomoći je kupcima zemljišta i objekata Specijalne bolnice za rehabilitaciju u gradskoj opštini Vranjska Banja, odobrila bespovratnu pomoć od preko 10 miliona evra, za realizaciju investicije Resort. Radi se firmi Millennium Resorts koja je ćerka firma kompanije Millennium Team, objavio je portal magazina Nova Ekonomija.

Kako se navodi u tekstu Nove Ekonomije, putem projekta za koji su dobili novac od države, biće zaposleno najmanje 145 „novih radnika na neodređeno vreme do kraja 2023. godine“, a Millennium resorts će uložiti najmanje 65,7 miliona evra (65.765.873) u istom roku. Pomenuta suma će, prema navodima iz dokumenta, biti upotrebljena za „nabavku i opremanje zemljišta“ (3,98 miliona evra), 9,8 miliona za novu opremu i 316.500 evra za „patente i licence“.

Za rekonstrukciju, izgradnju i adaptaciju objekata Milenium resort će morati da uloži 61.468.073 evra, navodi se u dokumentu Odluke. U dokumentu koji se nalazi na zvaničnom sajtu Komisije (klikni za pregled), stoji da će država sa 10,14 miliona evra (10.143.837) bespovratne pomoći pružiti podršku za realizaciju investicionog projekta RESORT Vranjska Banja:

„Odnosi se na ulaganje u izgradnju integrisanog velnes rizorta sa dva hotela klinikom za tretmane i lake medicinske intervencije“ – stoji u dokumentu Odluke.

Obavezani da zadrže radnike 5 godina

Projekat je označen kao „ulaganje od posebnog značaja za Srbiju“, a Milenium resorts je u obavezi da obezbedi učešće od najmanje 25 odsto opravdanih troškova iz sopstvenih sredstava ili drugih izvora koji ne sadrže državnu pomoć. Takođe, kompanija se obavezuje da nova radna mesta i investiciju zadrži „na predmetnom području najmanje pet godina od završetka projekta“.

Novac će kupcima zemljišta i objekata u Vranjskoj Banji isplatiti Ministarstvo privrede, koje će na osnovu odluke Saveta za ekonomski razvoj, a nakon saglasnosti Vlade Srbije, sa firmom Milenium resorts zaključiti ugovor o dodeli sredstava podsticaja. Zahtev je podnet 4. novembra 2020. godine.

Savet za borbu protiv korupcije: Organizovano krivično delo

Stručno-savetodavno telo Vlade Srbije, Savet za borbu protiv korupcije, dostavio je 10. decembra 2020. godine Vladi i Tužilaštvu za organizovani kriminal Izveštaj u kojem se predlaže procesuiranje počinilaca koji su učestvovali u prodaji nepokretnosti u Vranjskoj Banji zbog postojanja indicija o „organizovanom krivičnom delu“ i „unapred dogovorene kupovine ispod tržišne vrednosti“, ali i zbog „kršenja nekoliko zakona tokom samog procesa prodaje“.

Ova prodaja, koju je prethodna Vlada Srbije ozvaničila tri dana pre održavanja parlamentarnih izbora (18. juna 2020. godine, Zaključak Vlade RS br. 464-4953/2020), usledila je odmah nakon što je firma Millenium Resorts kupila 8.426 kvadrata zemljišta u Gradskoj opštini Vranjska Banja i sporni objekat, tzv. Skadar na Banjštici od 3.148 kvadrata, za samo 22 evra po metru kvadratnom. Prodaja se odnosila na nepokretnosti, a izvorište geotermalne vode zvanično je ostalo u državnom vlasništvu.

Savet je kritikovao prodaju Staniconara u jeku epidemije virusa COVID-19, i nazvao je nezakonitom pozivajući se i na Zakon o kulturnim dobrima jer je sama zgrada Stacionara zbog svojih arhitektonskih aspekata građanske arhitekture sa kraja devetnaestog i početka dvadesetog veka, kao i istorijskih aspekata vezanih za ličnosti  kralja Petra I Karađorđevića, prepoznata kao „kulturno istorijsko dobro“.

Komisija: Prodaja zemljišta u skladu sa pravnim propisima RS

U dokumentu u kojem je obrazložena odluka o dodeljivanju 10,14 miliona evra bespovratne pomoći, navodi se da je Komisija za kontrolu državne pomoći razmatrala da li postupak prodaje zemljišta u javnoj svojini Republike Srbije i Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje „sadrži pravnu pomoć u smislu Zakona“, te da je prilikom ocene postupka prodaje sve bilo „u skladu sa pravnim propisima RS“, dok je u okolnostima pravnih nedostataka ili odsustva normi, „Komisija relevantne činjenice cenila u skladu sa pravnim tekovinama Evropske unije“.

Bulatović: Nemojte da „od drveta ne vidimo šumu“

Novinari portala Slobodna reč su o privatizaciji Vranjske Banje razgovarali u julu 2020. godine sa narodnim poslanikom iz Vranjske Banje Slavišom Bulatovićem, kada je izjavio da je ova gradska opština „nakon 40 godina zahvaljujući našem predsedniku i Vladi“ počela da ide napred, kao i da će se u narednom periodu „realizovati ozbiljni projekti kojima će se boriti protiv onih kojima smeta razvoj ove vranjske opštine“.

Upitan tada da prokomentariše prodaju zemljišta u Vranjskoj Banji po ceni od 22 evra po metru kvadratnom, koja je u javnosti izazvala lavinu komentara zbog pomenute niske cene, rekao je da su cenu odredili ljudi koji treba da je odrede i dodao da „odgovorno tvrdi da je cena određena u skladu sa važećim zakonskim normama“ i poručio da je najbitnije da ne dozvolimo da „od drveta ne vidimo šumu“:

„Svi oni koji su ćutali 40 godina dok je banja uništavana, danas su toliko hrabri i bezobrazni da im smeta privatizacija svega što je godinama teralo mlade ljude iz Vranjske Banje. Svima koji nas kritikuju poručujem da ćemo u narednom periodu imati puno ‘loših vesti’ – izjavio je Bulatović za portal Slobodna reč.

Nedavno je na svojim profilima na društvenim mrežama objavio nacrte objekata i rizorta u Vranjskoj Banji.

Pročitajte više:

Bulatović: Nekom smeta privatizacija svega što je oteralo mlade ljude iz Vranjske Banje

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci