fbpx
17.9 C
Vranje
utorak, 23.07.2024

Ekološki ustanak Vranje: Skrivanje informacija štetnih po zdravlje stanovništva je krivično delo

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE –Smatramo da građani zaslužuju da znaju da li ste ispunili obećanje da će Vranjanci od ove grejne sezone disati čistiji vazduh, obratio se Ekološki ustanak Vranje, i saopštenjem za javnost, direktoru JP „Novi dom“, Goranu Petroviću.

Kako se navodi u saopštenju, „prošlo je već deset dana od kada je direktoru JP ‘Novi dom’ postavljeno pitanje – sa koliko procenata će se Vranjanci grejati ekološko prljavim energentima, naftom i lož-uljem, a koliko je učešće ekološki prihvatljive biomase i gasa“.

„Obećali ste, krajem februara, i vi i Grad, da će se Vranje u grejnoj sezoni 2023/24. grejati na biomasu i gas. Dakle, pitanje je prosto, zahteva precizan i kratak odgovor. Da podsetimo i vas i gradonačelnika, Slobodana Milenkovića, da je skrivanje informacija štetnih po zdravlje stanovništva krivično delo. Po zakonu ste dužni da upozoravate na opasnost kada je visoka koncetracija štetnih materija u vazduhu“, piše u saopštenju Ekološkog ustanka.

Oni podsećaju da „u Srbiji godišnje umre oko 15.000 ljudi od posledica zagađenog vazduha“.

„Ono što je potrebno hitno uraditi je nabaviti uređaj koji će meriti sve parametre. S tim se odugovlači godinama. Jer – nema merenja, nema zagađenja! Inače, urećaj košta između 10.000 i 20.000 evra. Izveštaji iz Vranja ministarstvu govore da je ‘vazduh u Vranju čist’, iako privatni senzori koje smo mi postavili govore suprotno. Pokažite odgovornost bar prema deci i prema starijima. Njima najviše štete PM čestice“, zaključuje se u saopštnju Ekološkog ustanka Vranje.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci