fbpx
10.8 C
Vranje
četvrtak, 30.05.2024

FemPlatz pokrenuo kampanju „Koja je sledeća?“

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Udruženje građanki FemPlatz će u okviru kampanje „Koja je sledeća“ u narednih mesec dana organizovati niz aktivnosti sa ciljem da se formira nezavisno telo za borbu protiv femicida, u skladu sa inicijativom koju je podržalo više od 70 organizacija civilnog društva, saopštio je danas to udruženje.

U saopštenju se navodi da je od početka ove godine ubijeno šest žena, a da prethodnih godina, u proseku svake dve nedelje, najbliži član porodice ubije jednu ženu u Srbiji.

Osam od 10 žena u Srbiji ubili su njihovi partneri ili drugi članovi porodice, a u poslednje tri godine dogodilo se najmanje 86 femicida, ukazalo je Udruženje

„Nadležni državni organi ne reaguju na naše zahteve i ne informišu javnost o preduzimanju bilo kakvih mera povodom velikog broja ubijenih žena. Zbog toga tražimo uspostavljanje nezavisnog tela za borbu protiv femicida u Srbiji“ – istaklo je udruženje građanki.

Programska direktorka FemPlatz Kosana Beker istakla je da je uspostavljanje nezavisnog tela za borbu protiv femicida obaveza Republike Srbije, u skladu sa preporukom specijalne izvestiteljke Ujedinjenih nacija, što je potvrđeno i nacionalnom strategijom za borbu protiv nasilja prema ženama.

„To je prvi pokazatelj da država ozbiljno shvata ubistva žena“, rekla je Kosana Beker i istakla da se kampanjom „Koja je sledeća“ traži uspostavljanje ovog tela, čime će se obezbediti prikupljanje podataka o femicidima koji će biti dostupni javnosti i ujedno unaprediti rad institucija i poboljšati sistem zaštite žena od nasilja.

Nasilje prema ženama je najrasprostranjeniji oblik kršenja prava žena u svetu, a femicid je najekstremniji oblik nasilja prema ženama.

Na globalnom nivou, svakih 11 minuta jednu ženu ubije partner ili član porodice.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci