fbpx
25 C
Vranje
nedelja, 14.04.2024

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal upozorava građane na veliku prevaru

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal saopštilo je da je, zajedno sa policijom, rano jutros započelo drugi deo međunarodne akcije „Infiniti“ povodom složenih finansijskih prevara na Internetu, u saradnji sa pravosudnim mehanizmom za saradnju Evropske unije Evrodžast i komandom Federalne policije Australije.

Obavljeni su pretresi na 16 lokacija u Beogradu i drugim mestima u Srbiji, u kojima je uhapšeno 16 osumnjičenih za krivična dela računarske prevare, pranja novca i udruživanja radi vršenja krivičnih dela, a do sada je oduzeto više od 130.000 evra u gotovini, više računa sa kripto-valutama, kao i više automobila, dok se poreklo nekretnina aktivno proverava.

Za uhapšene postoji osnovana sumnja da su do sada navođenjem na lažne finansijske transakcije na Internetu prevarili najmanje 200 stranih državljana u ukupnom iznosu koji prelazi 20 miliona američkih dolara.

Tokom prvog dela akcije, sprovedenog u januaru, značajni podaci i dokazi su utvrđeni prilikom pretresa više lokacija, a posebno prostorija preduzeća Olimpus Prajm i Asgard iz Beograda, a analizom tih podataka utvrđena je osnovana sumnja da su zaposleni u tim firmama u proteklih nekoliko godina oštetili više od 127.000 građana drugih država u ukupnom iznosu materijalne štete koja se kreće veće od sedam milijardi dolara.

Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal upozorilo je građane Srbije, kao i strane državljane koji žive i rade u našoj zemlji, da budu posebno oprezni prilikom nuđenja zapošljavanja u takozvanim kol-centrima, koji se navodno bave edukacijom i savetovanjem klijenata na finansijskim tržištima bilo kog tipa, uključujući i trgovinu kripto-valutama.

Kako je objašnjeno, takve delatnosti su strogo regulisane Zakonom o tržištu kapitala i radnjama i dozvolama koje preduzima i izdaje Komisija za hartije od vrednosti Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci