fbpx
19.8 C
Vranje
petak, 24.05.2024

Izveštaj Fridom hausa izazvao nezadovoljstvo kod vlasti

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Prošle nedelje se domaćim medijskim prostorom poput munje prenela vest da je Fridom haus u svom izveštaju spustio Srbiju u kategoriju autoritarnih država. Zaključci izveštaja naročito nisu bili po volji vlastima u Srbiji, a naročito predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Srbije Ani Brnabić.

Naime, organizacija Fridom haus (Freedom House) objavila je izveštaj Nacije u Tranziciji 2020 u kojem su analizirani stanje i način upravljanja u 29 država bivšeg Sovjetskog Saveza i Istočne Evrope u poslednjih deset godina. Prema ovom izveštaju, Srbija u poslednjih deset godina nikada nije bila potpuno demokratska država, odnosno nije izašla iz stanja “polu demokratije”, ali se zato u 2019. i 2020. godini spustila na nivo takozvanog hibridnog režima, odnosno stanja koje je autoritarno usled nepotpune demokratske tranzicije.

Između ostalog u izveštaju da je na Balkanu je zabeleženo jačanje takozvane “zarobljene države” i taktike autoritarnih lidera koju koriste Aleksandar Vučić u Srbiji i Milo Đukanović u Crnoj Gori, te po prvi put od 2003. godine ove dve zemlje nisu kategorizovane kao “demokratske”.

Prvi je reagovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je pročitao taj izveštaj i da je veoma neozbiljan i pun netačnosti.

„Pročitao sam izveštaj, to je veoma neozbiljno štivo, puno netačnosti. Mislio sam da to piše grupa stručnjaka, a onda sam shvatio da piše jedan čovek, novinar BIRN-a“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u predsedništvu Srbije, preneo je N1.

On je dodao da mu je „najsmešnije bilo to što su se za to štivo uhvatili oni koji su uvek govorili protiv“ američkog milijardera Džordža Soroša koji je po njegovim rečima najveći finansijer Fridom hausa. Vučić je ipak priznao da ima u izveštaju stvari koje su istinite i na kojima mora da se radi i popravlja.

Na izjavu da je izveštaj neozbiljan i pun netačnosti reagovao je i urednik Balkanske istraživačke mreže (BIRN), Slobodan Georgiev koji je rekao da Vučić „zapravo vrlo dobro zna šta zapravo [izveštaj] znači i koliku težinu ima ova međunarodna organizacija“.

Georgiev dodaje za Danas da on „vrlo dobro zna da ima puno stvari koje treba da se poprave u Srbiji, i dobro zna da će na svakom sastanku koji bude imao bilo gde u svetu morati da odgovara na pitanja o izveštaju Fridom hausa, a tu mu Informer neće moći da pomogne“.

Danas podseća da su novine Informer lažno predstavio Miloša Damjanovića samo kao novinara BIRN-a u tekstu „Otkrivamo ko zapravo stoji iza napada na državu“.

„Pitanje za Vučića je: Druže, protiv koga se ti boriš? Zašto ti misliš da bi Fridom haus protiv tebe nešto loše pisao ako to nije tako“, naglašava Slobodan Georgiev za Danas.

Brnabić: Pogrešno, zlonamerno i netačno tumačenje podataka

Premijerka Srbije takođe je izrazila nezadovoljstvo povodom zaključka Fridom haus izveštaja. Premijerka je 13. maja 2020. uputila pismo Majklu Abramovicu, predsedniku Fridom hausa u kojem je priložila analizu izveštaja, piše Danas.

U analizi u koju su imali uvid novinari Danasa, stoji da je Vlada pokušala da kritički preispita validnost zaključaka, kao i njihovu verodostojnost i relevantnost. Premijerka je takođe izrazila želju da sa Fridom hausom započne konstruktivan dijalog i saradnju, što je ambasadoru Srbije u Vašingtonu već potvrđeno.

U pismu je premijerka istakla da je predstavljanje Srbije, zemlje koja ima minimalan pad rezultata, kao zemlje koja „prednjači u opadanju demokratij“ u Evropi, nije ništa drugo do pogrešno, zlonamerno i svakako netačno tumačenje kvantitativnih podataka.

„Iako se u izveštaju, i komentarima na sam izveštaj koji su usledili po njegovom objavljivanju, tvrdi da je Srbija doživela najdramatičniji pad stepena demokratičnosti u regionu Balkana, činjenica je da je Srbija ocenjena od strane Fridom hausa kao zemlja sa najvišim stepenom demokratije na Zapadnom Balkanu“, navodi se u pismu Ane Brnabić, prenosi Danas.

Ona nvodi da je stepen demokratije u Srbiji veći za 0,10% u odnosu na drugoplasiranu Crnu Goru i čitavih 0,64% u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Stoga po mišljenju Vlade Srbije tumačenje da Srbija predvodi demokratsko nazadovanje na Zapadnom Balkanu nije opravdano brojkama, koje ukazuju da je Srbija najbolje rangirana, piše Danas.

„Jedina kategorija u kojoj je zabeležen pad je kategorija korupcije, za koju je Srbija dobila ocenu 3,50, u poređenju sa prošlogodišnjom ocenom koja je iznosila 3,75. To što je Srbija stavljena u kategoriju hibridnih režima jedino je posledica najmanjeg mogućeg pada rezultata po pitanju korupcije u izveštaju „Zemlje u tranziciji 2020“, stoji u pismu.

Fridom haus je ugledna američka nevladina organizacija osnovana 1941. godine. Organizacija je poznata po tome što sprovodi istraživanja i zagovara demokratiju, političku slobodu i poštovanje ljudskih prava.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci