fbpx
6.2 C
Vranje
sreda, 17.04.2024

Ministar: Studenti koji su primili duple stipendije ne moraju da vraćaju novac

Odabrani članci

Jovana Mladenović
Jovana Mladenović
Saradnica portala, studentkinja novinarstva

BEOGRAD – Studenti koji su primili duple stipendije Ministarstva prosvete i „Dositeja“ neće morati da vrate novac koji su dobili u okviru stipendija Ministarstva, izjavio je ministar prosvete Đorđe Milićević, prenosi Danas.

Na pitanje koje će rešenje biti pronađeno, nakon što je Ministarstvo pozvalo studente da vrate novac za stipendiju Ministarstva i „Dositeja“ , Milićević je rekao da je Državna revizorska institucija (DRI) krajem prošle godine uputila Ministarstva prosvete (MP) preporuke, koje su navedene i u ugovoru koji student potpisuje sa ministarstvom da ne može primati drugu stipendiju osim stipendije MP ili može birati koja mu stipendija više odgovara.

Preporuka DRI je da se to u narednom vremenskom periodu ispravi. Vi znate da su preporuke DRI obavezujuće, ali to prosto ne znači ono što se pojavilo kao informacija u javnosti, mi ne želimo apsolutno ništa da otimamo studentima, već da uradimo zajednički nešto što je u interesu studenata. U prethodnom periodu se dešavalo da studenti dobiju stipendiju od Ministarstva prosvete, da dobiju „Dositej“, da dobiju od Ministarstva sporta, ali i od lokalne samouprave. Tu nam je neophodna koordinacija sa drugim institucijama koju smo započeli, kao i komunikacija sa Kancelarijom za informacione tehnologije i e- upravu kako bismo napravili jedinstven informaconi sistem da se takve stvari ne bi dešavale – kazao je Milićević.

Podsetio je na to da ovo rešenje „ne znači da ćemo otimati novac ili tražiti da se novac vrati, kako to provejava u javnosti kao informacija“ , već da žele da nađu najbolje odgovarajuće rešenje koje će biti u interesu studenata.

Preporuka DRI ide u smeru da nije pravedno da jedan manji broj studenata dobije više stipendija, a da ostali studenti ostanu bez stipendije. To je suština čitave priče. Mi na tome radimo i radićemo u narednom periodu – kaže Milićević.

Na pitanje novinarke Danasa da je Ministarstvo decidno reklo da oni koji su dobili duple stipendije, moraju da vrate novac, Milićević je odgovorio:

Evo ja vam decidno sada kažem kao ministar prosvete: nema vraćanja novca. Vrlo sam precizan i jasan, nema vraćanja novca. Za početak šta možemo da uradimo je da u isto vreme ministarstva prosvete i nauke raspišu konkurste za stiependije za narednu školsku godinu u isto vreme – naveo je Milićević.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci