fbpx
15.9 C
Vranje
četvrtak, 30.05.2024

U okolini Vranja ilegalno posečeno 7.500 kubnih metara šume u 2021. godini

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom bespravno je posečeno 18.988 kubnih metara šume u toku 2021. godine, a u Srbiji (barem) 27.522 metara kubnih. Najveću štetu u blizini administrativne linije pretrpela su šumska gazdinstva „Vranje“ (7.434 kubna metra) i „Toplica“ iz Kuršumlije (9.836 kubnih metara), pokazuje izveštaj o proceni kapitala Javnog preduzeća „Srbijašume“, a prenosi Nova ekonomija.

O svim bespravnim sečama duž adminitrativne linije, prenosi Nova ekonomija, „redovno je obaveštavana Uprava za šume pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede“.

Podaci za 2022. godinu, koje je objavio Republički zavod za statistiku (RZS), pokazuju da je „te godine smanjen obim bespravno posečenog drveta i da je iznosio ukupno 21.180 kubnih metara“.

Međutim, „RZS u svojim izveštajima ne prepoznaje administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom kao posebno područje, već ima podatke jedino po regionima“.

„I podaci po regionima pokazuju da je najviše bespravne seče bilo u regionu Južne i Istočne Srbije gde je ilegalno eksploatisano 15.878 kubnih metara drveta“, javlja ovaj portal.

Kako je CINS pisao 2019. godine, „još od 1999. godine JP ‘Srbijašume’ ne može da spreči bespravnu seču u državnim šumama na teritoriji oko administrativne linije sa Kosovom i Metohijom“.

Tako je, u tom trenutku skoro 20 godina bespravne seče u ovom području, Srbiji nanelo štetu od 2,5 milijardi dinara.

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci