fbpx
14.7 C
Vranje
nedelja, 26.05.2024

Ministarka za evropske integracije: Vladavina prava i nastavak dijaloga Beograda i Prištine glavni uslov za napredak ka EU

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Pozitivne ocene iz izveštaja Evropske komisije (EK) i napredak Srbije u gotovo svim oblastima treba iskoristiti za razgovore sa zemljama članicama Evropske unije (EU) kako bi što pre otvorili nove klastere, rekla je ministarka za evropske integracije, Tanja Miščević, za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Ako izveštaj konstatuje napredak u gotovo svim oblastima i ako je dobro ocenjen, posebno u oblastima vladavine prava, reformi u pravosuđu, ako konstatuje rad na donošenju medijskih zakona, onda to predstavlja poziv da se uradi više u narednih godinu dana, smatra ministarka za evropske integracije.

„Iskoristićemo pozitivne ocene da pričamo sa zemljama članicama o otvaranju klastera, jer svaka članica pojedinačno odlučuje o tome. Kada komisija tri godine zaredom konstatuje napredak, onda je otvaranje klastera logičan sled. Nama nije cilj samo otvaranje tri klastera, već i drugih“, rekla je Miščević u gostovanju na RTS-u.

Šef delegacije EU u Srbiji, Emanuel Žiofre, rekao je da je ovogodišnji paket istorijski, da prilika postoji i da je treba iskoristiti, a da su dobre vesti da bi Srbija mogla biti deo EU i pre punog zvaničnog članstva.

„Ovaj izveštaj je nešto novo, prvi put je rađen o 10 potencijalnih kandidata, uključujući i tri nove zemlje. Plan rasta podrazumeva da kandidati iz regiona, koji su već u dobroj meri uskladili propise, mnogo više koriste tržište EU, a za to je neophodno nastaviti reforme. Moramo da se prvo regionalno integrišemo, moramo imati i finansijsku podršku EU koja će podstaći socijalno-ekonomske reforme“, rekla je Miščevićeva.

Uslovi za to uvek postoje, da bi se povukla sredstva morate imati jasne indikatore za reforme, a drugi je dijalog Beograda i Prištine, rekla je ministarka za evropske integracije.

„Vladavina prava i nastavak dijaloga su dva glavna uslova za napredak. Reforme u vladavini prava su i najznačajnije za naše građane na putu ka EU. Opredeljenost Srbije da učestvuje aktivno u dijalogu konstatovan je i u ovom izveštaju“, rekla je Miščević.

Naredne nedelje direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, ide u Brisel gde će razgovarati sa glavnim pregovaračem iz Prištine.

„Jako je važno da su i evropski zvaničnici konstatovali da je ZSO uslov za dalji napredak u dijalogu i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Bez obzira na izborni proces, radimo i dalje, prolazimo kroz sva merila za vladavinu prava, i kako da iskoristimo sve procese da do 2030. godine uradimo sve što treba da nas države članice pozitivno ocene o prijemu“, rekla je Miščević.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci