fbpx
10.8 C
Vranje
četvrtak, 30.05.2024

Na veselju i do 700 ljudi: Sezona romskih svadbi u jeku

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE / VRANJSKA BANJA / LESKOVAC – Na ulicama u romskim naseljima i oko romskih naselja na jugu Srbije – u Vranju, Vranjskoj Banji i Leskovcu – poslednjih desetak dana traje sezona romskih svadbi. Sredina jula meseca i ceo avgust rezervisna su za svadbena i druga veselja. Sve je više parkirnih luksuznih automobila stranih registarskih oznaka – stigli gastarbajteri, piše ROMinfomedia.

U naseljima kao u košnici, muzika na sve strane, veselje, pesma i igra, jelo i piće. Čekaju se redovi u prehrambenim prodavnicama, roštiljdžinicama i mesarama. Kupuje se sve: bezalkokolna i alkoholna pića, slatkiši, grickalice, roštilj, suhomesnati proizvodi, i sve to u većim količinama, red je da se uživa i gosti. Pazari se i u prodavnicam odeće i obuće, salonima nameštaja, na stovarištima građevinskog materijala. Grade se i uređuju kuće, dok privrednici zadovoljno trljaju ruke.

Romske svadbe traju i po pet dana, a roditelji mladenaca se za svadbu pripremaju preko čitave godine, mladenci posebno. Brine se o svakom detalju, fruzuri, šminkanju, oblačenju, restoranu, muzici, ukrašavanju kuće i zvanicama.

Naročito se vodi računa da mlada i svekrva budu posebno lepe i obučene u najlepše svečane haljine, na njima sve treba da sija. Jedno svadbeno veselje primi i do čak 700 gostiju – „pravo uživanje za oči, srce i dušu“. Ovakve svadbe su veoma bogate i skupe, pa je prave samo oni malo imućniji Romi i Romi gastarbajteri.

„Trbuhom za kruhom“, samo poslednjih dvadesetak godina, veliki broj mladih Roma iselilo se u zemlje zapadne Evrope.

Kada dođe vreme godišnjih odmora, umesto egzotičnih detinacija poput Egipta, Grčke,Turske, Crne Gore, Španije, Italije ili Hrvatske, oni iskoriste odmor kako bi došli u svoj rodni grad i uživali sa familijom.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci