fbpx
17.9 C
Vranje
utorak, 23.07.2024

Nastavljaju se protesti u Beogradu

Odabrani članci

Jovana Mladenović
Jovana Mladenović
Saradnica portala, studentkinja novinarstva

BEOGRAD – Protest „Srbija protiv nasilja“ biće održan u petak 12.maja, sa početkom od 18 časova, okupljanjem ispred Skupštine Srbije. Organizatori će i na ovom protestu prvo pročitati svoje zahteve a nakon toga će se, zajedno sa okupljenim građanima uputiti ka Gazeli, gde je predviđena dvočasna blokada.

Najavljeno je da će se skup održati bez stranačkih obeležja. Organizatori protesta su Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno levi front, Ne davimo Beograd, stranka Zajedno i Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Sindikat Sloga, Pokret za preokret  – Ujedinjeni, navodi se da protest nije stranački i da svi građani mogu da učestvuju, kao i sve organizacije koje su voljne podržati borbu protiv nasilja.

 

Podsećamo, prvi protest „Srbija protiv nasilja“ koji se održao 8.maja okupio je prema tvrdnjama organizatora oko 50.000 građana. Gde su zatražene je smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina. Pored toga, zatraženo je i hitno sazivanje sednice Narodne Skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade Srbije. Takođe, zatraženo je i ukidanje Regulatornog tela za elektronske medije (REM), oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama i gašenje tabloida koji promovišu nasilje i govor mržnje javnom prostoru i hitno zaustavljanje daljeg promovisanja nasilja i govora mržnje u javnom prostoru.

Na hiljade građana je učestvovalo i izašlo na ulice Beograda, Novog Sada, Niša kao i drugih gradova na protestu „Srbija protiv nasilja“ , na koji su organizatori pozvali stranke parlamentarne opozicije prouzrokovane nakon masovnim ubistvima.

Predsednik države, Aleksandar Vučić, koji se neposredno pored protesta obratio i već najavio svoj skup „najveći ikad“ , koji će biti održan 26.maja. Takođe je poručio u svom obraćanju na Televiziji Pink da dok opozicija protestuje na Gazeli i brani ljudima da sa posla odu kućama, on raditi na napretku Srbije i rešavanju ključnih pitanja kako bi obezbedio miran i stabilan život građana Srbije.

Protest koji će se održati 12. maja od 18 časova, otpočeće obraćanjem organizatora povodom zahteva koji traže od države, nakon toga i mirna šetnja građana od zgrade Skupštine Srbije, preko Ulice Kneza Miloša do mosta Gazele, koji će tih dva sata biti blokiran i saopštavanje daljih koraka protesta.

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci