fbpx
15 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

„Neka se i naš glas čuje“ (Slobodna reč, 1968.)

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

Svedoci smo ovih dana često i spontanih skupova na kojima miroljubivi građani ovoga kraja – eto, silom prilika, stežu pesnice protesta. To je i razumljivo, jer je upad stranih trupa u socijalističku Čehoslovačku i nas ozlojedio, razočaro i razuverio mnogo šta. Na primer, u iskrene namere socijalističkih zemalja, dobrosusedske i „bratske“ odnose koje one „gaje“ i slično.

U svetu se ovih daa odnos snaga i odnosi među naordima menjaju. To je klima koju i mi osećamo, pa je time izaazvano narušavanje mirnog života naših građana izazvalo njihov revolt – i razumljiv i opravdan. Ističu se, zato, na svim brojnim sastancima iz ovih dana u vranjskom kraju oštre osude i jedinstvena podrška stavovima našeg partijskog i državnog rukovodstva. Naše građane danas boli najviše to što moraj da budu preokupirani činjenicom narušenog mira u Evropi, mada bi imali mnogo čime drugim da se pozabave i da svoj rad i život poboljšaju.

S druge strane, okolnosti su nas nagnale da postanemo do kraja budni i spremni da po potrebi jedinstveno branimo sve one dragocene tekovine ratne i socijalsitičke revoucije. Te okolnosti nagone svakog od nas i da u klimi straha za slobodu koju imamo, shvati njen pravi, ogroman značaj. Danas reljefnije no juče, opipljivije no ikad ranije osećamo šta znači samoupravni socijalizam u ovoj zemlji i ša sve treba (ako zatreba) žrtvovati za njega.

Svega smo, dakle, toga svesniji no ranije. Otuda je i manifestacija brige za sve progresivno u ovome društvu toliko prisutna danas svuda. Posebno je, opet, potvrđeno nesalomljivo i nerazrušeno bratstvo i jedinstvo jugoslovenskih naroda i narodnosti – koje su zajedničim naporima izgradile jugoslovenski socijalizam i spremne su da ga svim snagama brane od bilo čijeg ugrožavanja.

Na mnogim skupovima koji se danas drže po radnim kolektivima, partijskim, sindikalnim, omladinskim i organizacijama Socijalističkog saveza izražava se jedinstvenost u osudi agresije na ČSSR i, na drugoj strani, u podršci progresivne jugoslovenske politike. Pre neki dan na skupu u organizaciji SSRN u Ristovcu, u poljaničkim selima, Krivoj Feji i drugde građani sa sela poručili su: „Pišite drugo, o ovome. Neka se i naš glas podrške jugoslovenskoj politici i osude agresije čuje u svetu!“

Tu poruku, evo, i beležimo.

Članak je izvorno objavljen 13. septembra 1968. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci