fbpx
12.4 C
Vranje
nedelja, 26.05.2024

NUNS: Opština Surdulica da raspiše konkurs za medije

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

SURDULICA – Opština Surdulica još uvek nije raspisala ovogodišnji konkurs za medijske projekte, iako je zakonska obaveza lokalnih samouprava  da svake godine iz budžeta odvoje deo sredstava za te namene. Pozivamo lokalnu samoupravu Opštine Surdulica da raspiše konkurs za medije kako bi lokalni mediji mogli kvalitetno da izveštavaju o dešavanjima iz tog mesta, saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Poverenik NUNS-a, Radoman Irić, kaže da je više puta u poslednja tri meseca razgovarao sa čelnicima Opštine Surdulica, sa ciljem da raspišu konkurs za sufinansiranje medijskih projekata, međutim, to se  još uvek nije desilo.

„Dvanaest, od preko 30 aktivnih, medija u Pčinjskom i Jablaničkom okrugu svakog dana se pitaju kada će Opština Surdulica raspisati medijski konkurs. U ponedeljak sam ministru Novici Tončevu, koji se za sve pita u Surdulici, uputio SMS poruku, na koju sam istog trenutka dobio odgovor: ‘I, opusti se’,  što znači da od konkursa nema ništa“, naveo je Irić.

Podsećamo lokalne samouprave, a samim tim i čelnike Opštine Surdulica, da je, prema Zakonu o javnom informisanju i medijima, propisano obavezno godišnje izdvajanje iz budžeta za medije. Opstanak lokalnih medija zavisi od državne pomoći, a oni su potrebni građanima kako bi bili tačno i blagovremeno informisani.

Pozivamo nadležne da ispune zakonsku obavezu i, u što kraćem roku, raspišu konkurs za sufinansiranje medijskih projekata. Takođe, sredstva koja se odvajaju za te namene treba da budu pristojna, a ne minimalna, kao što je to bio slučaj u prethodnim ciklusima, kako bi mediji mogli kvalitetno da obavljaju svoj posao.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci