fbpx
11 C
Vranje
četvrtak, 18.04.2024

NUNS traži policijsku zaštitu za novinare na skupovima u Beogradu

Odabrani članci

Jovana Mladenović
Jovana Mladenović
Saradnica portala, studentkinja novinarstva

BEOGRAD – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izdalo je saopštenje u kojem poziva policiju da obezbedi zaštitu novinara i medijskih radnika tokom javnih skupova koji će se održati u Beogradu u narednim danima. U skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije, novinarima je garantovano pravo na slobodu kretanja, rad i objavljivanje informacija, s ciljem pružanja pravovremenih i istinitih vesti svim građanima.

NUNS podseća na prošlogodišnji slučaj održavanja Prajda, kada je Više javno tužilaštvo naložilo policiji i osnovnim javnim tužilaštvima da zadrže do 48 sati sve one koji napadnu novinare tokom izveđštavanja sa manifestacija u Beogradu.

Takođe se naglašava u saopštenju da novinari i medijski radnici koji prate skupove treba da budu vidno obeleženi kao zaposleni u medijima, da sa sobom nose novinarske legitimacije i prsluke sa natpisom „press“. Mole se i da poštuju upustva koja dobiju od službenika policije u datim situacijama.

Kako bi novinari i medijski radnici dobili „press“ prsluke, mogu se javiti prostorijama NUNS-a radnim danima tokom radnog vremena. Ta preuzimanje prsluka potrebno je da novinari pokažu svoje redakcijske legitimacije ili članske karte novinarskih udruženja.

NUNS podseća na to da novinari i medijski radnici mogu da pristupe i onlajn radionici o ponašanju novinara u neprijateljskom okruženju putem njihovog Youtube kanala. Na njihovom sajtu, prvalinija.nuns.rs, dostupne su indormacije o pružanju psihološke pomoći novinarama. NUNS je uspostavio telefonsku liniju dostupnu 24 sata svakog dana za hitnu prijavu napada, pretnji i pritisaka na medijske profesionalce (060/6882231), koju oni mogu pozvati u situacijama neprijatnosti.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci