fbpx
12.4 C
Vranje
subota, 15.06.2024

Obavezan skrining na SMA o trošku RFZO za svu novorođenu decu u Srbiji

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD / VRANJE – Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je danas da od 14. septembra, o trošku Fonda, za svu novorođenu decu u svim porodilištima u Srbiji počinje obavezan skrining na retku bolest – spinalnu mišićnu atrofiju (SMA).

Cilj uvođenja skrininga odmah po rođenju je rana dijagnostika još u pre-simptomskoj fazi bolesti, koja je od suštinskog značaja za ishod lečenja spinalne mišićne atrofije, a testiranjem po rođenju neće se više gubiti vreme na postavljanje dijagnoze, navedeno je u saopštenju RFZO.

Uzimanje uzoraka će se obavljati u svim porodilištima u Srbiji, dok će se analiza uzoraka raditi na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, čiji zaposleni u Centru za humanu molekularnu genetiku imaju višedecenijsko iskustvo u molekularno-genetičkoj dijagnostici retkih bolesti, pre svega neuromišićnih i neurodegenerativnih, i adekvatno obrazovane ljudske kapacitete za obavljanje ovog skrininga.

Testiranje na SMA nije jedini skrining koji se radi kod tek rođenih beba o trošku RFZO, jer se rana dijagnostika radi za tri bolesti – fenilketonuriju, hipotireozu i, od 2021. godine, za cističnu fibrozu.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci