fbpx
28 C
Vranje
četvrtak, 13.06.2024

Očevi iz Vranja ne žele na porodiljsko odsustvo radi nege bebe

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / NIŠ / VRANJE – Tokom prošle godine je svega 373 očeva u Srbiji htelo da ode na porodiljsko odsustvo radi nege bebe, od kojih je 127 iz Beograda, dok se pored Novog Sada, Niša, Novog Pazara i Kragujevca, ne pominju drugi gradovi u Srbiji.

Ove podatke Ministarstva za brigu o porodici i demografiju objavio je portal Infostud, a ohrabruje činjenica da se broj očeva koji su koristili ovu opciju prošle godine, povećao se u odnosu na pre godinu dana, odnosno 2021. godinu, kada ih je bilo 318.

„Podaci nadležnog Ministarstva pokazuju i da su tokom 2022. godine ovo pravo najviše koristili muškarci u Beogradu, njih 127, zatim u Novom Sadu (34), a onda idu Niš, Novi Pazar i Kragujevac u kojem su porodiljsko odsustvo koristila samo njih devetorica“ – navodi Infostud.

Ovo pravo najviše koriste očevi koji imaju između 36 i 40 godina, a najmanje oni mlađi od 30 i stariji od 50 godina.

Kako podseća Infostud, prema važećim zakonskim propisima, pravo očeva na korišćenje plaćenog porodiljskog odsustva izjednačava se sa pravom majki od trenutka kada beba napuni tri meseca, ali su takvi primeri u Srbiji su i dalje retkost.

„Kao glavni razlozi tome navode se patrijarhalno društvo, pa time i tradicionalna podela roditeljskih uloga, te nedovoljna informisanost građana o mogućnostima koje zakon nudi“ – stoji u tekstu.

Podsećamo, Zakonom je uređeno da se porodiljsko odsustvo koristi najkasnije 28 dana od predviđenog datuma za porođaj i sve dok beba ne napuni 11 meseci, s tim što u prva tri meseca pravo na porodiljsko, sem u slučajevima smrti, teške bolesti ili napuštanja deteta, pripada isključivo majci, dok ga kasnije mogu koristiti i majka i otac, ali ne istovremeno.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci