fbpx
27 C
Vranje
ponedeljak, 24.06.2024

Od „neće mene“ i lečenja kući do kiseonika: U bolnici skoro svi nevakcinisani

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Na bolničkom lečenju u Kovid bolnici vranjskog Zdravstvenog centra je 28 pacijenata, svi su pozitivni na virus COVID-19, a prema rečima načelnice Grudnog odeljenja dr Jelene Andonov, među hospitalizovanim je preko 90 odsto nevakcinisanih.

Kako je dodala, lečenje se kao i do sada obavlja „posebnim protokolima za lečenje kovida 19“:

Imamo sve potrebne lekove, ali se javlja problem – veći broj pacijenata se javlja lekarima sa već poodmaklom bolešću. Virus nije ‘pametniji’ ali traži ljude koji nisu vakcinisani, tako da će četvrti talas sasvim sigurno biti pandemija nevakcinisanih – što nas je manje vakcinisanih, to će više biti novih varijanti virusa“ – upozorila je ona.

Naglasila je da nisu sve vakcinisane osobe „u potpunosti imune na novi, delta soj„, ali da ovi ljudi, za razliku od nevakcinisanog stanovništva, nemaju teške komplikacije u slučaju eventualnog zaražavanja koronavirusom.

Rizik od infekcije je 8 puta veći kod nevakcinisanih, dok je rizik hospitalizacije ili smrtnog ishoda 23 puta veći nego kod vakcinisanih. Neki pacijenti se i dalje vode parolom ‘neće baš mene’, ne vakcinišu se, leče se sami u kući jer su u početku bolesti tegobe lakše, a onda kada budu primljeni u bolnicu već su sa značajnom upalom pluća i na kiseoniku“ – istakla je dr Andonov.

Podsetila je da brojevi upozoravaju da smo u četvrtom talasu epidemije, kao i da se povećava broj pregleda u kovid ambulanti i broj hospitalizovanih.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci