fbpx
12.4 C
Vranje
nedelja, 26.05.2024

Otvoreni parlament: Skandal sa beleškama iz Narodne skupštine

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Inicijativa Otvoreni parlament saopštila je danas da je šokirana skandaloznom odlukom rukovodstva Skupštine Srbije da se lažima i cenzurom koriguju zvanični transkripti skupštinskih sednica kako bi se iz njih „počistili tragovi verbalnog nasilja kojem pribegavaju poslanici većine“.

Zahtevamo momentalni prekid te apsolutno nedemokratske, neparlamentarne i neetičke prakse. U svakoj funkcionalnoj parlamentarnoj demokratiji bi odgovorni za takav skandal snosili posledice i bili smenjeni sa skupštinskih funkcija, navodi se u saopštenju.

U „redigovanoj“ verziji transkripta rasprave od četvrtka, 22. juna, koja je na sajtu Narodne skupštine objavljena u utorak, 27. juna, nema rečenice koju je, dobacujući tokom izlaganja narodnog poslanika Zorana Zečevića, izgovorio narodni poslanik Nebojša Bakarec: „Ubijaš penzionere u Aranđelovcu“.

Dok takav nastup poslanika čini opravdan razlog za predsedavajućeg da reaguje, do toga nije došlo, a prikrivanje izgovorene rečenice služi da se, po ustaljenoj praksi od početka ovog saziva, manipuliše stvarnim događajima u Narodnoj skupštini u korist vladajuće većine, navodi Otvoreni parlament.

Ta inicijativa podseća da je u utorak ukazala na neobično višednevno kašnjenje u objavi steno beležaka od četvrtka, 22. juna, koje su se na sajtu Skupštine pojavile tek 27. juna.

Poređenjem odlomaka sačuvanog primerka koje su 22. juna dobili novinari i narodni poslanici i steno beleški koje je su objavljene na sajtu Skupštine, utvrđeno je da postoji razlika – nestao je komentar poslanika Bakareca, koje je u prvobitnim steno beleškama postojao.

Naknadna odluka da se ubuduće skupštinski transkripti ni ne dostavljaju više agencijskim novinarama i narodnim poslanicima tokom plenarnog, već tek narednog dana, ukazuje na ozbiljnu nameru da se sa ovom skandaloznom praksom nastavi, upozorava Otvoreni parlament.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci