fbpx
16.5 C
Vranje
subota, 18.05.2024

Performans Ekološkog ustanka Vranje: Smeće sa Markovog kaleta doneli ispred Skupštine grada

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Ekološki ustanak Vranje organizovao je svojevrstan performans ispred zgrade Skupštine grada Vranja. Dragan Antić, poverenik Ekološkog ustanka za Pčinjski okrug, zajedno sa, kako je rekao, „građanima razvijene ekološke svesti“, doneo je kese sa đubretom ispred Skupštine grada, a koje je sakupljeno sa prilaznog puta tvrđavi Markovo kale.

Prema njegovim rečima, tema performansa su „divlje deponije koje Grad Vranje, Gradsko veće i trenutni Privremeni organ ne rešavaju, iako postoje prijave građana, Ekološkog ustanka Vranje, kao i zahtevi Gradskom veću, te službene beleške Odeljenja za inspekcijske poslove i Komunalne milicije“.

„Ovo smeće potiče sa prilaznog puta do Markovog kaleta. Na slikama koje ovde vidite je smeće koje se nalazi duž puta do tvrđave. Sve to smeće završi u Vranjskoj reci, i to u delu korita koje je Nacionalna geografija stavila na sedmo mesto najlepših kanjona u Srbiji. Mi tu prirodnu lepotu zatrpavamo smećem. Ovde smo da ukažemo na nekoliko stvari koje se tiču ekologije u Vranju“, rekao je Antić u obraćanju ispred zgrade Skupštine grada.

Prema njegovim rečima, „sramotno je što ove prirodne lepote zatrpavamo smećem“, a „sramotno je i to što svi mi to vidimo i okrećemo glavu“.

„Zato pozivamo građane da nam se priključe u akciji ‘Očistimo grad’, da prijave divlje deponije Odeljenju za inspekcijske poslove, uz fotografije, ili Ekološkom ustanku Vranje na imejl vranje@ekoloskiustanak.org.rs. Nakon toga, oni moraju, po zakonu, da izađu, sačine službenu belešku i proslede Gradskom veću na odobrenje“, naglasio je Antić.

Kako je rekao, od buduće vlasti će zahtevati da „sve prijavljene deponije uđu u godišnji program uređenja javnih površina oko Markovog kaleta, Sobinskog potoka i Sobinske reke“.

„Razlog je zdravlje ljudi i ono što ćemo ostaviti budućim generacijama, a ove deponije su prioritet jer voda ispira otrove koji odlaze u naše reke, podzemno, i u bunare. Kako piše u odluci Grada iz 2022, čišćenje javnih površina se radi po godišnjem programu, a, ako nije u programu, onda po odobrenju Gradskog veća. Zamislite da više od mesec dana čekamo specijalno odobrenje tadašnjeg gradonačelnika, Milenkovića, da se očisti deponija na prilazu tvrđavi. Stranci se zgražavaju, a treba da se dive našim lepotama, kulturi i istoriji. Da ostanu što duže, dovedu još nekog i potroše što više para ovde“, dodao je poverenik Ekološkog ustanka za Pčinjski okrug.

Spomenuo je da „možda čudno izgleda što mi nemamo iza nas na desetine članova, ali mi nismo stranka nego pokret“.

„Nama ne trebaju članovi, već građani koji hoće da učestvuju u promeni sistema. Ovo je moj kolega, Aleksandar Dodić, profesor psihologije, građanin razvijene ekološke svesti i neko ko se zalaže za poštovanje zakona. Ja predstavljam Ekološki ustanak – Ćuta u okviru koalicije ‘Hrabro za Vranje’. Zalažemo se za iste ciljeve“, istakao je Antić.

„Pravo na čist vazduh, zdravu vodu i zemlju“ biće, kako je istakao, jedan od prioriteta Ekološkog ustanka Vranje.

Aktivisti su pokušali da uđu u zgradu Skupštine grada i razgovaraju sa nadležnima o problemima divljih deponija u Vranju, ali ih je u tome sprečio radnik obezbeđenja koji im nije dozvolio ulazak.

Pročitajte više:

Ekološki ustanak: Bacaćemo smeće sa Markovog kaleta ispred GU svakog dana

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci