fbpx
17.2 C
Vranje
utorak, 21.05.2024

Preporod u Ćoški (Slobodna reč, 1969.)

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

Vranjski ugostitelji ne mogu se pohvaliti jednim dobrim funkcionalnim hotelom. Ali, renovira se terasa hotela „Vranje“ i ona u izuzetno lepom ambijentu u Ćoški svakako se mogu meriti sa najlepšim objektima ove vrste u Srbiji.

Kada je pre nekoliko godina izrađena terasa u Ćoški bilo je zamerki što prilazni put nije uređen. Kada je i to učinjeno malobrojni gosti zamerali su što u Ćoški ne radi roštilj, što nema većeg izbora kvalitetnog pića, muzike.

Dolaskom Race na mesto poslovođe ovog ugostiteljskog objekta u Ćoški su uklonjeni svi nedostaci takoreći preko noći. Sada specijalitete na roštilju sa mnogo umešnosti sprema Toša, voljan da svakoj porudžbini udovolji. Njegov prvi pomoćnik je Milica, ova često nasmejana sredovečna žena koja svoje porodične probleme zaboravlja u radu, makar to bilo i pletivo kada za vreme kišnih dana nema gostiju. Kelneri Voja, Vlasta i Ćira i uvek pedantne i ljubazne kelnerice Mara i Radojka ne dozvoljavaju da gost poziva – uvek su tu da upitaju šta naručuje. Raca je ovog proleća uveo mnoge novine. Danas se u Ćoški po narudžbini mogu ispeći pogača ili banica pd vršnjik, okrenuti prase ili jagnje na ražnju Svaka vrsta pića mora biti originalna, bez ikakvih mućkanja. To je ovde pravilo koga se pridržavaju svi. U suprotnom, kaže Raca, slobodno neka uzmu svoju radničku knjižicu. Jer, kada već gost plaća ne tako jevtino, mora mu se dati ono što traži.

Tri puta nedeljno goste u Ćošku zabavlja muzika. Ponedeljkom, četvrtkom i subotom naizmenično svira ciganski bleh-orkestar i vokalno-instrumentalni sastav mladih električara – „Orhideje“. Muzika po ukusu svojih sevdahlija ili mladih bit-ljubitelja. U „gluve“ dane radio-aparat sa ugrađenim gramofonom i bogatom sikotekom najnovijih ploča oglašava se preko zvučnika.

U ove letnje dane zaista nema lepšeg mesta nego se prošetati do Ćoške i sa terase posmatrati panoramu Vranja, po svetiljkama prepoznati njegove ulice i zgrade. U sparna popodneva, u uvek svežoj Ćoški prava je relaksacija uživati u bujnom zelenilu i pogledu koji se proteže do dalekih planinskih visova preko Morave. A u velikom frižideru i rashladnoj vitrini uvek će se naći dobrog mesa i hladnog pića, bezalkoholnih napitaka i voćnih sokova. Na kraju, i da nije svega toga izlazak u Ćošku je svojevrstan doživljaj, pravi odmor od svakodnevnih obaveza. A to nam, zapravo, najviše i nedostaje…

Članak je izvorno objavljen 13. juna 1969. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci