fbpx
27 C
Vranje
utorak, 25.06.2024

Protest uživo: Ekstremni desničari u sukobu sa policijom, protestantima i novinarima

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

Četvrti dan zaredom u prestonici i širom Srbije održavaju se građanski protesti protiv vlasti zbog načina na koji se država i predsednik Aleksandar Vučić odnose prema problemima i građanima tokom epidemije virusa COVID-19.

23:15 – Ponovo haos i suzavac ispred Skupštine 

(FoNet): Oko 23:10h počeli su novi incidenti tokom protesta, u trenucima kada je većina demonstranata počela da se razilazi. Grupa učesnika protesta počela je da baca baklje, petarde i kamenice na policiju, raspređebnu u kordonima ispred Skupštine. Nakon što je policja ispalila suzavac, grupa demonstranata počela je da se ponaša još agresivnije, izvaljujući kamene ploče i bacajući ih na policajce i žandarme u kordonu. Policija upravo dobija pojačanje žandarmerije čiji kordon potiskuje demonstrante ispred Skupštine Srbije.

Baklje na protestima; Foto: FoNet
22:25 – Zatišje pred Skupštinom nakon incidenata

(FoNet): Ispred Skupštine Srbije trenutno je zatišje posle pokušaja grupe od stotinak agresivnih demonstranata da uđu u zgradu parlamenta. Kordoni policije i žandarmerije raspoređeni su na prilazu zgradi Skupštine i na samom ulazu, a nekolicina demonstranata ih provocira povremenim pogrdnim uzvicima i skandiranjem „Idite na Kosovo“.

Srpska zastava na protestima, Beograd 10. jul; Foto: FoNet
21:45 – Identifikovan i uhapšen napadač nožem

(FoNeT): Policija je večeras uhapsila Z. O. (1973) zbog sumnje da je tokom protesta ispred Doma Narodne skupštine, nakon svađe nožem zadao ubod u desnu nogu tridesetdvogodišnjem muškarcu. Osumnjičeni će biti priveden nadležnom tužilaštvu, saopštio je MUP, ne navodeći više detalja o napadu.

21:40 – Policija uzdržana, ostali protestanti im uzvikuju „Dođite sa narodom“

(Nova.rs): Policija pokušava da podigne ogradu koja ih deli od demonstranata. Demonstranti ih gađaju flašama sa vodom i kamenjem. Policije je vrlo malo, oko tridesetak, i ne mogu da odbiju demonstrante sa stepenica. Policija do sada nije bacila suzavac. U Takovskoj ulici je kordom policije koji sprečava demonstrante da dođu u većem broju na stepenice skupštine. Mladići ispred skupštine imaju sakrivena lica, agresivni su prema novinarima i policiji. Demonstranti  uzvikuju  policiji „Dođite sa narodom“.

21:25 – Sa stepeništa odgurnuti reporteri, čuju se pretnje

Sa stepeništa Skupštine su nakon što je grupa agresivnih demonstranata probila montažnu ogradu, počeli su da nasrću na reportere. Sa stepeništa na ulazu u Narodnu skupštinu odgurnut je reporter N1 Petar Gajić a pre toga su mu izbili mikrofon iz ruku. Novinari prenose da demonstranti iz prvih redova drmaju ogradu i bacaju petarde na stepenice Skupštine. Čuju se pretnje novinarima i fotoreporterima:  „Nemojte da nas snimate, polomićemo vam fotoaparate i kamere“.

Kolega ukazuje pomoć napadnutom reporteru; Foto: FoNet
21:15 – Grupa agresivnih desničara probija ogradu

(FoNet): Demonstranti okupljeni ispred Skupštine Srbije probili su večeras oko 21:15 metalnu ogradu oko zgrade paramenta, pokušavajući da uđu u zgradu parlamenta, a nekoliko desetina demonstranata ponaša se agresivno i prema izveštačima, snimateljima i reporterima beogradskih medija. Nova S izveštava da se među demonstratima na samom ulazu Skupštine pojavio „pojedinac iz redova desnih opcija“ za kojge je Srđan Nogo rekao da je „provokator“ i počeo je da baca flaše vode na obezbeđenje. Savladali su ga i pozvali policiju da ga odvede, ali ga je policija ubrzo vratila nazad u masu uz zvižduke i negodovanje okupljenih. Još jedan mladić sa majicom Obraza pokušao je da preskoči ogradu, ali je vraćen nazad.

Desničari u prvim redovima; Foto: FoNet
20:45 – Desničari u prvim redovima i ubod nožem

(Nova.rs): Ispred Narodne skupštine okupilo se nekoliko stotina ljudi, grupa bliska bivšem članu Dveri Srđanu Nogu, a tu je i bivši član desničarske organizacije Obraz Mladen Obradović. Pevaju pesme o Kosovu. Prvi incident ispred Skupštine desio se oko 20:40 časova, kada je jedan od demonstranata izvukao nož. Kako je Srđan Nogo izjavio za N1 jedan demonstrant je nožem ubo u butinu drugog demonstranta, a onda je obezbeđenje demonstranta sa nožem prebacilo preko ograde i odvelo u Skupštinu.

Jedan od protestanata uboden nožem; Foto: FoNet
20:30 – Okupilo se nekoliko hiljada, policija u pripravnosti

(FoNet): Nastavljajući proteste koji su počeli u utorak, sada se ispred Skupštine okupilo nekoliko hiljada ljudi. Manje ih je nego prethodnih dana ali je saobraćaj oko platoa obustavljen. Ispred zgade parlamenta postavljena je metalna ograda, ali za sada još nije raspoređen kordon policije. Iza zgrade parlamenta, u Kosovskoj ulici, nalazi se konjička jedinica, policajci sa psima i stotinak do 150 policajaca opremljenih kacigama i štitovima sa vizirima.

Okupljeni ispred Narodne skupštine; Foto: FoNet
19:50 – „Novac u zdravstvo a ne u policiju“

(Nova.rs): Građani sede na žardinjerama, zvižde u pištaljke, a saobraćaj je obustavljen. Neki od njih nose transparente „Novac u zdravstvo, ne u policiju”, „Nećemo da budemo jeftina radna snaga“, „Ne smem ni da se razbolim“ i td. Među okupljenima je i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac. Tu je i Vuk Jeremić koji je rekao da je na protest došao kao građanin, a ne kao predsednik Narodne stranke.

19:40 – U toku protesti ispred Narodne skupštine: „Nećemo političare“

(Nova.rs): Građani su oko 19:00 časova počeli da se okupljaju ispred Narodne skupštine i u Pionirskom parku. Saobraćaj se odvija normalno. Oko 19:10 časova još uvek nije bilo policije, a podrška okupljenima stiže iz automobila koji prolaze Trgom Nikole Pašića. Neki uzvikuju „Nećemo političare“, što okupljeni pozdravljaju  aplauzom. Pristalica Srđana Noga uhapšen je na samom početku protesta u Beogradu. Kako javljaju reporteri Nova S, on je prethodno dobacivao policajcima.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci