fbpx
24.3 C
Vranje
petak, 19.07.2024

Radovi umetnice iz Trebinja od sutra u Galeriji NM

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – „Umetnost naslućivanja“ naziv je izložbe Nine Lojović Milinić, umetnice iz Trebinja, koja će biti otvorena sutra, 5. decembra, u 19 sati, u velikoj sali Galerije Narodnog muzeja (GNM) u Vranju, saopštila je Služba za odnose sa javnošću.

Izložba broji oko 30 radova u tehnici akril na platnu i kombinovanoj tehnici, strukturisana kroz svojevrstan motivski likovni diptih.

Nina Lojović Milinčić rođena je 1976. godine, u Trebinju.

Akademiju likovnih umetnosti u Trebinju upisala je 1998. godine, gde je i diplomirala, 2003. godine, pod mentorstvom akademika Milorada Đorovića, stekavši stručno zvanje diplomiranog akademskog slikara.

Tokom studiranja radila je u trebinjskom dramskom pozorištu „Slovo“ kao scenograf i aktivno je učestvovala na pozorišnim festivalima.

Godine 2006. upisala je postdiplomske studije, Odsek za slikarstvo na Akademiji umetnosti u Banja Luci, a magistrirala 2009. godine pod mentorstvom prof. mr Radomira Kneževića, i stekla akademski naziv magistra likovnih umetnosti iz oblasti slikarstva. Godine 2019. stekla je zvanje doktora nauka iz istorije umetnosti, odbranivši doktorsku disertaciju na temu „Arhitektura, živopis i ikonopis istočne Hercegovine u 16. i 17. veku“ na Akademiji umetnosti u Banja Luci, pod mentorstvom prof. dr Ljiljane Ševo.

Od 2013. godine postaje predsednik, a ujedno je i jedan od osnivača, Udruženja likovnih umetnika istočne Hercegovine „Milorad Đorović“ (ULUIH).

Kao predsednik, član i koordinator više umetničkih projekata učestvuje na brojnim izložbama u Bosni i Hercegovini, i inostranstvu.

Učesnik je međunarodne likovne kolonije „Kolo“, a 2020. godine dobila je nagradu za doprinos razvoju ove kolonije.

Objavila je osam naučnih radova iz oblasti istorije umetnosti u raznim naučnim časopisima.

Član je humanitarnog udruženja „Djeca djeci“. Učesnik je 11. „Sarajevskog salona“, 2023. godine.

Do sada je imala šest samostalnih izložbi u Trebinju, Banja Luci, Gacku i na Zlatiboru. Učestvovala je na više od 60 kolektivnih izložbi u regionu i inostranstvu.

Postavka kojom se predstavlja u Vranju odabrana je na izlagačkom konkursu GNM, i finansijski podržana od strane Ministarstva kulture u okviru projekta „Godišnji program GNM Vranje za 2023. godinu“.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci