fbpx
38.4 C
Vranje
utorak, 16.07.2024

„Sistem, a ne prazna obećanja“: Protest protiv nasilja prvi put u Vranju

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Učesnici prvog protesta „Srbija protiv nasilja“ u Vranju okupili su se ispred nekadašnje Robne kuće „Beograd“, u pešačkoj zoni. Osim velikog transparenta koji su nosili sugrađani i sugrađanke na čelu kolone – „Vranje protiv nasilja“ – istaknut je onaj na kome piše „Sistem, a ne prazna obećanja“.

Iako je bilo najavljeno da će protest početi u 18 sati, ipak se u mirnu šetnju krenulo u 18.30 časova. Pre toga se okupljenima obratio Dragan Antić, jedan od organizatora iz „grupe građana“.

Prema njegovim rečima, „sve se svelo na zadovoljavanje forme, a ne suštine, a to je znanje“ – govori Antić iz ugla prosvetnog radnika.

„Nedeljama imam želju da iskažem svoje nezadovoljstvo na protestima u Beogradu. S obzirom na materijalni status prosvetara, veliki je luksuz otputovati do ‘dalekog’ Beograda. Zato smo i hteli da Vranje stavimo na mapu protesta i podržimo stotine hiljada građana koji nedeljama šetaju mirno i dostojanstveno, protiv nasilja na svim nivoima u društvu. Ako neće breg Muhamedu, hoće Muhamed bregu“, istakao je Antić.

Kako je rekao, „za svojih 20 godina nije doživeo veće poniženje, nego ove školske godine“.

„Prosvetni radnici iz medija saznaju da se školska godina završava šestog juna. Dekretom se ukida škola, dekretom nam se nalaže kako da zaključimo ocene, a da za mišljenje nismo ni pitani. Po prvi put se dešava da moramo da tražimo saglasnost dece i roditelja za zaključnu ocenu. Dokle je došlo naše obrazovanje?“, pita se Antić.

Naposletku se zahvalio svima koji su podržali ovaj protest – „kako građanima, tako i pokretima, udruženjima, sindikatima i političkim partijama“ – a potom i podsetio na zahteve.

Nakon Antićevog izlaganja, kolona se formirala tu, ispred nekadašnje Robne kuće, i počela da se kreće kroz Beogradsku i Heroja sa Košara, da bi se, potom, iz ulice Ive Lole Ribara nastavilo šetalištem do Spomenika oslobodiocima Vranja iz 1878, koji je poznatiji kao Spomenik „Čika Mita“, koji se nalazi na Trgu Republike, u neposrednoj blizini zgrade Gradske uprave.

Iz kolone su se čule pištaljke, kao i povici „Vučiću, odlazi“.

Sledeći protest održaće se iduće nedelje, „u petak ili subotu“, a tačan termin biće poznat narednih dana.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci