fbpx
11.5 C
Vranje
četvrtak, 30.05.2024

Vranje ove godine nije „u fokusu“: Većnica ne želi govori o projektu koji je odbijen

Odabrani članci

Dušan Pešić
Dušan Pešić
Novinar iz Vranja sa višegodišnjim iskustvom u lokalnim i nacionalnim medijima. Član redakcije "Slobodne reči" od juna 2023. godine.

VRANJE – Grad je aplicirao za finansijska sredstva od Ministarstva kulture na konkursu „Gradovi u fokusu 2023“, ali projekat „Vranje čuva kulturu i tradiciju“, koji je predložen ove godine, nije podržan. Međutim, projekte lokalne samouprave na ovom konkursu ministarstvo je finansiralo dva puta u prethodnom periodu, i to 2017. i 2020. godine, ukupnim iznosom od 15,9 miliona dinara i sav novac uložen je u Narodni muzej.

Ideja konkursa „Gradovi u fokusu“ je obnova kulturnih centara i ustanova kulture, a resorno ministarstvo je ove godine izdvojilo 350 miliona dinara za 33 objekta širom Srbije koji će dobiti „nov i moderan izgled“, kako je navedeno sa sajtu Ministarstva kulture.

„Grad Vranje je aplicirao na konkursu ‘Gradovi u fokusu 2023’ projektom ‘Vranje čuva kulturu i tradiciju’. Konsultacije su obavljene u predviđenom roku sa predstavnicima Ministarstva kulture. Projekat ove godine nije podržan. Ali, napominjem da smo u prethodnom period podržani dva puta na konkursu ‘Gradovi u fokusu’, 2017. i 2020. godine“, odgovorila je novinarima portala Slobodna reč, u kratkoj SMS poruci, Izabela Savić, članica gradskog veća za kulturu i turizam.

Savić, međutim, nije odgovorila na pitanje u šta bi lokalna samouprava uložila novac, da ga je, kojim slučajem, dobila i ove godine na konkursu „Gradovi u fokusu“, kao ni da li će Grad, prijavom na drugi konkurs, tražiti novac za tu namenu. Članica Gradskog veća za kulturu i turizam takođe nije odgovarala na pozive novinara Slobodne reči.

Ministarstvo kulture je, na konkursu 2017, sa ukupno 9,9 miliona dinara podržalo projekat „Gradskom kaldrmom“. Ovim je novcem finansirana sanacija Narodnog muzeja i Muzej kuće Bore Stankovića, o čemu su pisali mediji.

Tadašnji direktor Narodnog muzeja, Saša Stamenković, rekao je, avgusta 2018. godine, da je – osim 9,9 miliona koje je opredelilo ministarstvo – „lokalna samouprava izdvojila još oko 2,7 miliona dinara za zamenu dotrajale ćeramide na Muzej kući Bore Stankovića, kao i za rekonstrukciju elektromreže i protivpožarnih sistema dojave u zgradi Selamluka“, a preneo JugPress.

Godine 2020, Vranje je dobilo šest miliona dinara po konkursu „Gradovi u fokusu“, a za potrebe projekta „Staro, staro mi dajte, ono što miriše na suv bosiljak“. Novac je, kao i 2017, usmeren na uređenje Narodnog muzeja.

„Nakon rekonstrukcije zgrade Narodnog muzeja, aplicirali smo za sredstva za unutrašnje uređenje stalne postavke ove ustanove kulture. Ovo su veoma značajna sredstva koja će omogućiti vraćanje stalne postavke sa eksponatima iz etnološke zbirke, iz perioda od 18. veka do današnjih dana. Tako će Narodni muzej biti potpuno uređen i predstavljaće reprezentativnu ustanovu kulture. Ovim je Ministarstvo kulture još jednom pokazalo da brine o razvoju kulture našeg grada“, rekao je, maja 2020, gradonačelnik Slobodan Milenković, a prenela Služba za odnose sa javnošću Grada Vranja.

Podsetimo, potpredsednica Vlade i ministarka kulture, Maja Gojković, u ponedeljak, 19. juna, održala je sastanak sa 33 gradonačelnika i predsednika opština u Srbiji, koji su ove godine dobili sredstva za „izgradnju, obnovu i adaptaciju kulturnih centara i drugih objekata kulture“ na ovogodišnjem konkursu „Gradovi u fokusu 2023“.

Gojković je naglasila – a preneo sajt ministarstva – da su gradovi i opštine pokazali veliku zainteresovanost da i ove godine rade na obnovi infrastrukture u kulturi, „čime se stvara ambijent za kvalitetnije uslove rada mnogih domova kulture, muzeja, arhiva, biblioteka i drugih ustanova kulture širom Srbije“ i pozvala ih da „u što kraćem roku krenu u realizaciju podržanih projekata“.

Ministarka je ukazala da su, na ovaj način, „decenijama devastirani objekti, u poslednjih nekoliko godina, dobili novi sjaj i mogućnost da se održavaju kulturni program najrazličitijih formi, a građani nove i moderne prostore za kulturni sadržaj“.

Konkurs „Gradovi u fokusu“ pokrenut je 2016. godine, a od tada je podržano 149 projekata – obnova i rekonstrukcija kulturnih centara, pozorišta, bioskopa, muzeja i galerija – i ukupno je opredeljeno više od 1,5 milijarde dinara.

Pročitajte još:

Od orijentalne čaršije do grada sa evropskim elementima: Promovisan katalog vranjskog Muzeja

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci