fbpx
1.6 C
Vranje
subota, 20.04.2024

Od orijentalne čaršije do grada sa evropskim elementima: Promovisan katalog vranjskog Muzeja

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Godinu dana nakon svečanog otvaranja stalne etnološke postavke, Narodni muzej u Vranju dobio je i svoj katalog stalne postavke „Vranjska gradska kuća s kraja 19. i početka 20. veka“. Prema rečima autorke kataloga, Ive Laković, višeg kustosa – etnologa, „akcenat je na periodu transformacije orijentalne čaršije Grada Vranja u grad sa evropskim elementima u 20. veku“.

Laković je, na promociji, u zgradi Selamluka, istakla da je, za potrebe kataloga, „trebalo istražiti stogodišnji period društvene istorije razvoja Grada Vranja i građanske klase“.

„Katalog prati istoriju i razvoj građanskog društva i formiranje građanske klase koja je svojim ugledom, uticajem i znanjem doprinosila razvoju Vranja. To je pokušaj objašnjenja nematerijalnog duha Vranja – ono orijentalno, koje se oseća u muzici, pesmi, igri, kuhinji, arhitekturi, čak i u mentalitetu. Vranje je 450 godina bilo pod turskom vlašću, što je ostavilo traga u svim delatnostima – od spoljne arhitekture, uređenja kuće i zanata, do odeće, pokućstva, zanatske i industrijske proizvodnje, kao i gradske i seoske nošnje“, istakla je Laković.

Vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu, Zoran Dimić, kazao je da smo „po prvi put u Vranju dobili, u tehnološkom pogledu, vrlo modernu muzejsku postavku“, odnosno „vrlo detaljan pogled u prošlost“.

„Mi ovde ne samo da upoznajemo svakodnevne predmete, način života ljudi iz naše prošlosti, nego imamo priliku da shvatimo i šta je suština njihovog načina života, a to je stalna tenzija i sukob između tradicionalnog i modernog, između otomanskog i evropskog“ – zaključio je Dimić.

Maja Aleksić, v. d. direktorka Narodnog muzeja, naglasila je da je „promocija kataloga i njegovo objavljivanje kruna rada ove ustanove u proteklih nekoliko godina“, jer se „od 2017. pristupilo složenim i opsežnim radovima na samom zdanju Selamluka“.

„Ova postavka je revitalizacija jednog spomenika kulture kakvo je ovo zdanje Selamluka. Postavka je dobar odgovor na ono što je zdanje tražilo, kao reprezentativni primer arhitekture svoga doba. Kada se znanje, multidisciplinarnost i razne struke – građevinske, arhitektonske, muzealske, dizajn ili umetnost – spoje sa samim resursima i na najbolji način korespondiraju, onda je to uspešno obavljen zadatak. Ovaj rad koleginice Laković nagrađen je ovogodišnjom nagradom Mihaila Valtrovića, Muzejskog društva Srbije, za veliki doprinos u kulturi za proteklu godinu“, rekla je Aleksić.

Moderator promocije bila je Jelena Atanasović, viši kustos – istoričar.

Foto: Dušan Pešić/Slobodna reč

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci