fbpx
23.9 C
Vranje
nedelja, 14.04.2024

Šta će biti s kućom: Brisanje iz katastra pa rušenje izgrađenog – Ovo je mogući epilog afere „falsifikat“

Odabrani članci

Dušan Pešić
Dušan Pešić
Novinar iz Vranja sa višegodišnjim iskustvom u lokalnim i nacionalnim medijima. Član redakcije "Slobodne reči" od juna 2023. godine.

VRANJE – Pred Osnovnim sudom u Vranju pokrenut je postupak za utvrđivanje ništavosti ugovora skopljenog između Velimira Bulatovića, oca narodnog poslanika Slaviše Bulatovića, i Čedomira Cvetkovića, Bulatovićevog prvog komšije u Vranjskoj Banji, kojim je omogućeno porodici narodnog poslanika iz redova Srpske napredne stranke (SNS) da otkupi zemljište koje je nekada bilo školsko dvorište, a u vlasništvu Grada Vranja, kako bi Bulatovići, na tom mestu, gradili stambeni objekat.

Ovo je za portal Slobodna reč izjavio advokat Igor Zlatković, punomoćnik tužilje Dragane Cvetković, ćerke Čedomira Cvetkovića. U međuvremenu, iz Osnovnog suda u Vranju, i nekoliko dana nakon upita, ne stiže informacija o slučaju.

Dragana Cvetković, inače novinarka koja živi i radi u Švajcarskoj, pre nešto više od godinu dana obavestila je javnost da je pomenuti potpis njenog oca, inače obolelog od raka, falsifikovan, jer se ne radi o rukopisu njenog oca, a dodatno je on, dana kada je ugovor overen u Gradskoj upravi, bio na terapiji u Beogradu, što je dokazano kod nadležnih organa.

Zbog toga je sledeći potez Cvetković bila tužba za utvrđivanje ništavosti pomenutog ugovora, a Zlatković za naš portal govori o mogućem epilogu.

*Situacija kada je ugovor sklopljen pod pretnjom, prevarom ili dovođenjem jedne od strana u zabludu.

Prema njegovim rečima, „u krajnosti će ispasti da će to značiti raskid ugovora“. Ističe da se radi o tužbi za utvrđivanje ništavosti tog ugovora, te da se ugovor raskida iz drugih razloga – zbog „mana volje“*.

Ugovor, podseća Zlatković, nije ni mogao biti zaključen, jer fali bitan preduslov – saglasnost Bulatovićevog suseda Čedomira Cvetkovića, ali je, ipak, zaključen i overen.

Bulatović u međuvremenu izvršio upis zemljišta u katastar

Kako dodaje advokat iz Vranja, dok se ne utvrdi ništavost ugovora, „formalno-pravno postoji osnov za upis tog zemljišta u katastar nepokretnosti“, što je Bulatović, na osnovu tog spornog ugovora, i uradio.

„Međutim, katastar nema saznanja o pomenutom nedostatku. Zato mi tražimo da se prvo utvrdi ništavost ovog ugovora, a kada se to desi, smatraće se kao da nikad nije ni nastao. Kada dobijemo sudsku presudu, novom tužbom ćemo tražiti da se briše upis iz katastra nepokretnost, a krajnji rezultat biće i rušenje podignutog zida, kao i svega što je građeno na tom zemljištu, koje je protivzakonito otuđeno“ – objašnjava punomoćnik Dragane Cvetković.

Ukoliko, ipak, nadležne institucije ne dokažu ništavost ugovora, onda će to značiti da je „sačinjen kako treba, po zakonu“, ali, da bi se to desilo, „oni bi trebalo da dokažu da je Čedomir Cvetković potpisao taj zapisnik Gradske uprave u kancelariji službenice Mirjane Mladenović“, što je, prema rečima Zlatkovića, upitno, jer je „Cvetković tog dana bio u Beogradu, gde je primao hemioterapije jer je onkološki bolesnik“.

Prema Zlatkovićevim rečima, prvostepeni postupak utvrđivanja ništavosti ugovora počeće 11. oktobra, u 12 časova, u Osnovnom sudu u Vranju, kada je zakazano pripremno ročište, o čemu je obavešten.

Bulatović će imati pravo na žalbu

Ukoliko se utvrdi ništavost ugovora, suprotna strana – tuženi Grad Vranje i Slaviša Bulatović – imaju pravo na žalbu. Ukoliko se prvostepeno ne utvrdi ništavost ugovora, odnosno ako se odbije tužbeni zahtev, onda tužilja Dragana Cvetković ima pravo na žalbu drugostepenoj instanci – Apelacionom sudu u Nišu, objašnjava Zlatković.

Presuda će biti definitivna, odnosno pravosnažna, tek kad se odluči po eventualnim žalbama, jedne ili druge strane, ističe naš sagovornik i podseća da će glavni argument kojim će pokušati da dokaže ništavost ugovora o otkupu dela zemljišta u Vranjskoj Banji biti lekarski nalaz iz Beograda.

Ko je falsifikator?

Zlatković podseća da saglasnost suseda postoji – „zapisnik o saglasnosti je, formalno-pravno, sačinjen“, ali da je „potpis Čedomira Cvetkovića falsifikovan“.

„Trebalo je da, prilikom sačinjavanja zapisnika o saglasnosti suseda, Čedomir bude u kancelariji službenice Gradske uprave, Mirjane Mladenović, ali on, kao stranka u tom postupku, nije bio u kancelariji. Imamo izveštaj iz bolnice, što nedvosmisleno dokazuje da je Čedomir upravo tog dana, kada je zapisnik sačinjen, bio na primanju hemioterapije u Beogradu“ – kaže Zlatković.

Na organima gonjenja je, smatra ovaj advokat, da u krivičnom postupku utvrde „ko je falsifikator“ – „da li je to narodni poslanik koji je preuzeo blanko zapisnik, da li njegov otac ili službenica Gradske uprave“, ističe.

„Postoji sudski dokument, zapisnik, koji je izdao sudija za prethodni postupak, gde se ta službenica, Mirjana Mladenović, izjašnjava kao okrivljena. Kaže da je ona sačinila zapisnik, da je taj zapisnik predala narodnom poslaniku Slaviši Bulatoviću, i da joj je on vratio potpisan zapisnik, govoreći da ga je potpisao Čedomir Cvetković. Sama službenica kaže da Cvetković nije bio u kancelariji prilikom potpisivanja, i ona je, iz tog razloga, kažnjena u disciplinskom postupku koji je protiv nje vodila Gradska uprava“ – objašnjava Zlatković.

Pomenuti postupak za utvrđivanje ništavosti ugovora je nezavisan od krivičnog postupka koji se vodi protiv narodnog poslanika i zaposlenih u Gradskoj upravi, dodaje Zlatković.

„To je nezavisan postupak od krivičnog postupka koji se vodi protiv Mirjane Mladenović, a po krivičnim prijavama Dragane Cvetković. Po mom saznanju, vodi se pretkrivični postupak i protiv Dušana Aritonovića, načelnika Gradske uprave. Protiv Slaviše Bulatovića je, takođe, podneta krivična prijava, čini mi se za krivično delo trgovina uticajem, ali ne znam da li je za njega formiran predmet“, kaže u izjavi za naš portal Zlatković i dodaje da će Grad, u ovom slučaju, po službenoj dužnosti, zastupati pravobranilaštvo.

„Afera falsifikat“ traje više od godinu dana

Podsetimo, Slobodna reč je pisala o aferi „falsifikat“, u više navrata – o nemogućnosi oduzimanja mandata poslaniku Slaviši Bulatoviću, o uvredama koje je novinarima uputio otac poslanika iz Vranjske Banje, Velimir Bulatović, pa, posledično tome, i o predistražnom postupku Osnovnog javnog tužilaštva (OJT) u Vranju protiv oca narodnog poslanika, upravo zbog vređanja novinara.

Ranije smo izvestili i o hapšenju službenice Gradske uprave, Mirjane Mladenović, „zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja“, kao i o ostavci narodnog poslanika Bulatovića, koju je zatražila, na jednom od zasedanja Narodne skupštine, poslanica Demokratske stranke (DS), Dragana Rakić.

Osnovni sud za sada bez odgovora

Portal Slobodna reč poslao je upit na imejl-adresu Osnovnog suda u Vranju, dostupnoj na zvaničnoj stranici ove institucije, ali na pitanje koje smo poslali u četvrtak, 8. juna – o tome da li je pokrenut postupak pred ovim sudom, kojim se dovodi u pitanje zakonska ispravnost ugovora o kupovini zemljišta u Vranjskoj Banji – do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Uporna borba Dragane Cvetković sa institucijama

Dragana Cvetković je razočarana, objašnjava njen punomoćnik, „sporošću organa gonjenja, pre svega“. Uz to što joj je otac onkološki bolesnik, ona živi u drugoj zemlji, „daleko uređenijoj“, a poslednjih godinu dana se suočava „sa sporošću svih drugih institucija kojima se žalila, prituživala i obaveštavala ih o nezakonitim radnjama“.

„Te radnje su, po mom mišljenju, utoliko teže i ozbiljnije jer su preduzimane od jednog narodnog poslanika. On je predstavnik naroda i treba da štiti zakon i ustavni poredak Srbije, a ne da se bavi stvarima koje će, na kraju, ipak dovesti do utvrđivanja materijalne istine i Bulatović će snositi zakonske posledice za takve radnje“ – zaključuje Igor Zlatković.

Pročitajte više:

SNS Bulatoviću ne može oduzeti mandat, male šanse za ukidanje imuniteta

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci