fbpx
15.3 C
Vranje
ponedeljak, 20.05.2024

U toku prva sednica vranjskog Privremenog organa uprave

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Prvo zasedanje Privremenog organa grada Vranja o čijem je obrazovanju donela odluku Vlada Srbije nakon raspuštanja lokalne Skupštine, počelo je danas od 13 časova.

Podsećamo, ovaj privremeni organ uprave uvodi se nakon što Skupština nije odabrala novog gradonačelnika Vranja u roku od 30 dana otkad je prethodni, Slobodan Milenković, dao ostavku na ovu funkciju.

Više informacija o članovima i prvim aktivnostima privremene uprave očekuje se nakon sednice. Poznato je da će ovaj organ voditi grad sve do održavanja lokalnih izbora, koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio za 17. decembar, odnosno formiranja nove većine u gradskom parlamentu, ali izbori još uvek nisu zvanično raspisani.

Privremeni organ čine predsednik i četiri člana. Iste odluke donete su za još 63 grada i lokalne samouprave u Srbiji, kao i za Grad Beograd.

Očekuje se formiranje Poslovnika Privremenog organa Grada Vranja. Privremeni organ, prema Zakonu, obavlja tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti skupštine i izvršnih organa jedinice lokalne samouprave, do konstituisanja skupštine i izbora izvršnih organa jedinice lokalne samouprave.

Vlada, prema Zakonu, obrazuje privremeni organ jedinice lokalne samouprave, vodeći računa o političkom i nacionalnom sastavu raspuštene skupštine jedinice lokalne samouprave.

Zakon o lokalnoj samoupravi, niti drugi zakonski i podzakonski akti, ne određuju, međutim, koji se poslovi smatraju „tekućim“ i „neodložnim“.

Pročitajte više:

Vranjska Banja nije na spisku Vlade: Ko raspisuje izbore u jedinoj gradskoj opštini u Srbiji bez vlasti

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci