fbpx
12.2 C
Vranje
subota, 13.04.2024

Vakcinisano preko 400.000 građana, 62 neželjene reakcije

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Agencija za medicinska sredstva i lekove je do sada u Srbiji zabeležila 62 neželjene reakcije posle vakcinacije građana, rekao je danas za RTS Pavle Zelić iz Agencije i dodao da to nije razlog za zabrinutost i da su sve te reakcije očekivane. Najviše je lokalnih, na mestu uboda, dodao je on i naglasio da su srpski eksperti kompetentni da na najbolji način provere vakcine.

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je vakcinisano više od 400.000 ljudi, rekao je Zelić i naglasio da su od 62 neželjene reakcije, 35 reakcija na Fajzerovu vakcinu, 26 na Sinofarmovu i jedna na Sputnjik V. Zelić je rekao da su bile prisutne i sistemske reakcije, najčešće je to bila povišena telesna temperatura koja je trajala najviše tri dana, malaksalost, zamor i glavobolja.

Danas je u Srbiju stiglo i novih 40.000 doza ruske vakcine, a on je rekao da je ključna uloga Agencije da se izda uvozna dozvola, odnosno sertifikat, i da su spremni. Poručio je da će svaka serija vakcina koja stigne u Srbiju proći kontrolu kvaliteta i da su srpski eksperti kompetentni da urade sve što je nephodno da pacijenti budu uvereni da su vakcine na najbolji način proverene.

Na pitanje o primeni vakcine kod dece, Zelić je rekao da je važno napomenuti da one nisu ispitane na dečijoj populaciji, što ne znači da one nisu bezbedne za decu, samo se zahteva određeno vreme. Navodi i da se očekuju rezultati studija za primenu kod dece Sinofarmove vakcine.

Kada je reč o alergijama i preosetljivosti na određene sastojke vakcine, Zelić kaže da to jeste razlog za zabrinutost, odnosno da to znači da se takvim pacijentima pristupa sa pažnjom. Međutim, napominje da to ne znači da su takvi pacijenti kontraindikovani za vakcinu, nego da moraju da se isprate. Dodaje da je potrebno obratiti pažnju na kompleksne alergijske reakcije.

Kada je reč o hroničnim stanjima, Zelić je rekao da je akutno pogoršanje bolesti situacija u kojoj mora da se sačeka sa vakcinom, kao i da je ne mogu primiti oni kod kojih je aktuelna sama bolest kovid 19.

Pavle Zelić navodi da se svakom pacijentu mora pristupiti individualno i da on mora da kaže šta su njegova oboljenja. Na pitanje da li bi ruske i kineske vakcine mogle da se probiju na tržište EU, Zelić je rekao da je Sputnjik V odobren u Mađarskoj na šest meseci i da se podnosi zahtev i na centralizovanom nivou za EU.

Kako dodaje, pošto su prošli rigoroznu kontrolu srpske agencije, može se očekivati da će uspeti i na drugim teritorijama.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci