fbpx
16.6 C
Vranje
ponedeljak, 20.05.2024

Vladimir Pištalo dobitnik nagrade „Borisav Stanković“

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Ovogodišnji dobitnik Nagrade „Borisav Stanković“ za celokupan književni opus je književnik i direktor Narodne biblioteke Srbije, Vladimir Pištalo, a nagrada će mu biti uručena završnog dana manifestacije „Borina nedelja“ 29. marta u Vranju, prenosi Danas.

Nagradu dodeljuje Književna zajednica „Borisav Stanković“ u Vranju, a njen urednik, Miroslav Cera Mihailović, rekao je da je odluku o laureatu za tekuću godinu doneo žiri čiji je predsednik prof. dr Mile Lompar, a članovi prof. dr Slađana Jaćimović i dr Aleksandar Laković.

Žiri je, u obrazloženju svoje odluke o Pištalu kao ovogodišnjem dobitniku, naveo da se „u prozi Vladimira Pištala, bilo da je romaneskna ili esejistička, bilo da je potpuno nadahnuta maštom ili ima dokumentarnu podlogu, biografsku ili autobiografsku, iza lakoće promišljanja i preispitivanja, iza prividne stilske ležernosti, krije nesumnjivo životno i čitalačko iskustvo, iskustvo razmišljanja i proživljavanja, gledanja i sameravanja, saznavanja i budne radoznalosti“.

„Nju određuje paradoksalni doživljaj života između svetova, istovremenog osećaja pripadanja i nepripadanja, koji je iskosio perspektivu pisanja o opštim pitanjima, istorijskim ličnostima, naučnicima i vladarima, gradovima ili prizorima, pa je stvorio neprestano preispitivanje i prožimanje strane i sopstvene kulture, američkih, evropskih i srpskih mitova i zabluda, sadašnjosti i prošlosti, nostalgije i prihvatanja“ – naveo je živi u svojoj odluci.

Podsetimo, prvi dobitnik Nagrade „Borisav Stanković“ je Milorad Pavić, a prošlogodišnji Petar Sarić.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci