fbpx
28.1 C
Vranje
sreda, 19.06.2024

Vrtić u naselju Raška je „fantastičan“, ali postoji problem – nije u funkciji

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Vrtić „Bajka“ u naselju Raška ima „fantastično dvorište i rađen je po najsavremenijim standardima“, izjavio je danas bivši gradski većnik zadužen za sport i omladinu i funkcioner vladajuće stranke, Nenad Đorđević, gostujući u programu TV Vranjska Plus. Međutim, vrtić o kojem Đorđević govori, sada kao zaposleni u Predškolskoj ustanovi „Naše dete“, počeo je da se gradi u septembru 2018. godine, i uprkos roku od 210 kalendarskih dana i nekoliko zaduživanja Grada iz godine u godinu, ni danas, pet godina kasnije – nije u funkciji, niti je blizu upotrebne dozvole.

Desetak dana pred izbornu tišinu, Đorđević je gledaocima poručio da je otvaranje vrtića u naselju Raška, kojeg je, sredinom juna ove godine Gradsko veće, izgleda simbolično, nazvalo „Bajka“, od velikog značaja.

„Novoizgrađeni vrtić ‘Bajka’ u naselju Raška, čije se otvaranje očekuje, biće od velikog značaja, jer će rasteretiti grupe u ostalim vrtićima“ – najavio je Đorđević.

Izgradnja ovog vrtića predmet je predizbornih kampanja od 2016. godine do danas, kako vlasti, tako i opozicije. Dok vlast stalno najavljuje izgradnju i otvaranje, opozicija i deo lokalnih medija kritikuju zbog kašnjenja – i tako aktivno od 2018. godine, kada je zvanično počela izgradnja. Građevinska dozvola (351-625/2016-07) izdata je 26. septembra 2016. godine, te se slobodno može reći i da ceo proces traje i više od sedam godina.

Kako dolikuje, Služba za odnose sa javnošću grada Vranja, obavestila je 14. septembra 2018. godine građane i medije da je počela izgradnja vrtića površine 2.800 kvadrata, na uglu Maričke i Ulice Vere Jocić, koji će imati 18 funkcionalnih celina, predviđenih za boravak dece i rad zaposlenih, a projektovano je da ovaj vrtić pohađa 234 mališana.

Vrednost radova je, kako se navodi u objavi na gradskom sajtu, tada procenjena na 190 miliona dinara (1,62 miliona evra), a javnost je obaveštena da izgradnju finansiraju lokalna samouprava i Ministarstvo privrede, u okviru projekta „Gradimo zajedno“.

Rok za završetak rada bio je – 210 kalendarskih dana, tačnije 12. april 2019. godine, a opremanje nameštajem trebalo je da počne već u maju iste godine.

Međutim, sredinom aprila 2019. godine nije bilo ni reči o vrtiću i završnim radovima, ali je, na primer, 16. aprila Gradsko veće donelo odluku da otuđi zemljište površine preko 18.000 kvadrata i tako zaradi 260 miliona dinara, kako bi se na njemu izgradio današnji tržni centar „Zona“, a 24. aprila najavljen je početak rekonstrukcije Gradskog parka i objavljena je informacija da će koštati 134 miliona dinara.

Grad se zaduživao najmanje tri puta, ali ni to nije bilo dovoljno da se vrtić završi

Vrtić nije završen čak ni pred lokalne i parlamentarne izbore 2020. godine, a jedino objašnjenje nadležnih bilo je da se mora prebaciti u 2021. godinu, zbog „doprojektovanja“, te je, uprkos prihodu od pomenutih 260 miliona dinara, Grad krajem februara 2020. godine odlučio da se zaduži još 120 miliona dinara, od čega je 50 miliona bilo namenjeno izgradnji pomenutog vrtića. Gotovo u isto vreme počela je „druga faza rekonstrukcije ulice Bore Stankovića“ i izgradnja tržnog centra „Zona“. Te 2020. godine, kada se već uveliko kasnilo, re-izabrani gradonačelnik Slobodan Milenković u svom ekspozeu naveo je: „Tokom ovog mandata će se završiti i izgradnja vrtića u naselјu Raška“.

Tako je novo zaduženje usledilo krajem aprila 2021. godine, kada je vlast građane Vranja pored prethodnih 120 miliona, zadužila još 100 miliona, uz objašnjenje da će novac biti potrošen – ponovo na izgradnju vrtića i rekonstrukciju gradskih ulica.

Tu nije bio kraj. Nakon zaduženja u 2020. i 2021. godini, Grad se, za isti projekat, zadužio i u 2022. godini, Ovog puta ukupno zaduženje bilo je još 52 miliona dinara, a u obrazloženju je navedeno da će se deo tog novca iskoristiti za završetak kapitalnog projekta – vrtića u naselju Raška.

Ponovo, vrtić nije završen čak ni pred vanredne parlamentarne i predsedničke izbore koji su se održali u aprilu 2022. godine, a nikada nije javno objašnjeno šta je konkretno plaćeno kreditima podignutim zbog njegove izgradnje. Jedini vidljiv pomak bio je početak opremanja vrtića nameštajem u junu 2022. godine, a godinu dana kasnije odluka da se isti nazove „Bajka“.

Zanimljivo je da iza opremanja u smislu troškova zapravo stoji Fondacija „Novak Đoković“, a ne grad. Sa tri godine zakašnjenja, opremanje je počelo u aprilu 2022. godine, a bivši gradonačelnik Vranja, aktuelni predsednik Privremenog organa uprave i nosilac lokalne liste SNS-a, Slobodan Milenković, rekao je da se radi o „veoma vrednoj donaciji“, zahvaljujući kojoj će novi objekat Predškolske ustanove biti kompletno opremljen najmodernijom opremom i sredstvima za potrebe vaspitno-obrazovnog rada.

Novinari portala Slobodna reč pokušali su da zakažu intervju sa Milenkovićem, u kojem bi ga, između ostalog, pitali i o stanju u kojem je vrtić, ali na nekoliko upita nije odgovorio.

Sav taj novac i planovi nisu bili dovoljni za trafo-stanicu, elektro-energetski kabl, problem pritiska u vodovodnoj mreži

Milenković je, pak, u skorašnjem intervjuu za lokalni portal Vranje News na konstataciju novinara da ovaj vrtić „izgleda kao gotov, ali još uvek ne radi“ i pitanje u čemu je problem, odgovorio da je bilo neplaniranih stvari.

„Ugovorom koji smo imali sa Ministarstvom privrede, nije bila planirana trafo stanica i elektroenergetski kabl. Mi smo to isfinansirali i to je završeno. Pojavio se potom problem pritiska u vodovodnoj meži, i to je rešeno. Ostalo je sve završeno. Tehnička komisija je nekoliko puta obilazila objekat i konstatovala da su ispunjeni svi bezbednosni uslovi“ – rekao je on.

Poslednje što se zna o vrtiću, je da je ostalo da se „završi kuhinja i unutrašnji lift za hranu“, a u intervjuu se Milenković pohvalio da je „dobijen čak i energetski pasoš“, kao i da je pomenuto opremanje Fondaciju Novak Đoković koštalo 17 miliona dinara.

Manje od deset dana od izborne tišine, otvaranje vrtića pomenuo je Đorđević s početka teksta, ali u kontekstu značaja, bez konkretne informacije o datumu, te izgleda da će vrtić ostati na raspolaganju kao obećanje za neke naredne izbore.

Koliko se može videti u Centralnoj evidenciji objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih dozvola, na sajtu Agencije za privredne registre, od šest „koraka“, napravljena su tri. Još uvek nije obavljeno priključenje na infrastrukturu i nije obezbeđena upotrebna dozvola, neophodna za korišćenje, a potom sledi i upis prava svojine. Poslednji usvojen zahtev je „Prijava završetka objekta u konstruktivnom smislu“, od 22. septembra ove godine.

Screenshot, Izvor: CEOP/APR

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci