fbpx
6.2 C
Vranje
sreda, 17.04.2024

Žene dominantnije zastupljene u kulturi Srbije

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Zavod za proučavanja kulturnog razvitka (Zaprokul) saopštio je da je istraživanje „Žene u javnim ustanovama kulture“ pokazalo da su žene u kulturi dominantnije od muškaraca i da je u njoj zaposleno 59 odsto žena.

Žene su u većoj meri i posetioci kulturnih dešavanja, pa tako 61 odsto žena posećuje pozorišta naspram 39 odsto muškaraca, dok su u muzejima brojke još veće, 63 odsto odsto žena prema 37 odsto muškaraca.

Žene češće čitaju i češće posećuju biblioteke, a tipičan profil takve čitateljke je mlada, visokoobrazovana žena, stanovnica urbanog područja, navodi se u saopštenju.

Zaprokul je prvi put u Srbiji sproveo i istraživanje „Identiteti žene u savremenom vizuelnom stvaralaštvu“ na uzorku od 256 ispitanica, vizuelnih umetnica iz Srbije, Slovenije, Crne Gore, Hrvatske i Severne Makedonije, a ciljevi istraživanja su bili afirmacija i što veća vidljivost ženskog stvaralaštva.

Nešto više od 40 odsto vizuelnih umetnica smatra da su one danas nedovoljno vidljive, a čak 72,8 odsto vizuelnih umetnica smatra da je za njihovu profesionalnu afirmaciju veoma važna aktivnija i bliskija saradnja sa kustosima i kustoskinjama, kao i drugim umetnicama na zajedničkim projektima.

Položaj vizuelnih umetnica, kao i žena u drugim umetnostima više nikad ne treba da bude tabu tema i sve institicije kulture treba da im pruže još intenzivniju javnu podršku da slobodno progovore o društvenim sterotipima, prevazilaženju predrasuda, jačanju rodnog identiteta i uopšte položaja žena u umetnosti savremene Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci