fbpx
38.4 C
Vranje
utorak, 16.07.2024

Žene u Srbiji obrazovanije od muškaraca, ali češće na Birou za nezaposlene

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – U kući, na poslu, u javnom okruženju, građanke Srbije nalaze se u nepovoljnoj poziciji jer su manje plaćene od muškaraca, na lošijim pozicijama u kompanijama, iako su obrazovanije i najčešće preuzimaju brigu o celokupnoj porodici, saopštili su danas Udruženje poslovnih žena Srbije i GIZ.

Među registrovanim aktivnim preduzetnicima svaka treća je žena, pokazuju podaci Agencije za privredne registre, a prema podacimaz Republičkog statističkog zavoda na rukovodećim pozicijama, među funkcionerima i zakonodavcima je 33 odsto žena.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u februaru 2023. godine registrovano je 239.928 žena, odnosno 55,9 odsto od ukupnog broja nezaposlenih.

Udruženje poslovnih žena Srbije, uz podršku GIZ, radi na jačanju kapaciteta Romkinja.

Dragana Dobrosavljević iz Udruženja navodi da u pojedinim sredinama postoje udruženja i obrazovana starija romska populacija koja daje podršku obrazovanju i uključivanju Romkinja na tržište rada.

Kada je u pitanju privatna svojina, tek oko četvrtine vlasnika nekretnina su žene, a i to zahvaljujući ženama u gradovima, jer je na selu tek svaka šesta vlasnica nekretnine, objašnjava Dobrosavljević.

Kada je reč o Romkinjama, na čijem osnaživanju Udruženje radi uz podršku globalnog programa „Migracije za razvoj“, situacija je još gora, kod njih su vlasnice imovine na nivou statističke greške, dodaje se u saopštenju.

Prema podacima Sektora za podršku u zapošljavanju NSZ, obuke „‘Aktivno traženje posla“ i „Put do uspešnog preduzetnika“ prošle godine završilo je više od 5.000 građana, među kojima su bile 3.093 žene, rekla je Marija Branković ispred GIZ.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci