fbpx
16.6 C
Vranje
ponedeljak, 20.05.2024

BIRN: Pretnje novinarima na internetu češće od fizičkih pretnji i pritisaka

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Pretnje novinarima i medijima na internetu intenzivnije su i češće od fizičkih pretnji i pritisaka, redakcije mahom nemaju razvijene protokole za takve napade, a zakonodavni okvir ne pruža adekvatnu zaštitu, pokazuje izveštaj BIRN i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) „Bezbednost novinara u digitalnom okruženju“, objavio je danas BIRN.

Naglašeno je da „ugrožavanje bezbednosti utiče na mentalno zdravlje novinara i menja odnose u samim redakcijama“, a odnos prema poslu i posvećenost profesionalnim standardima se „dovodi u pitanje“.

Izveštaj pokazuje da se digitalno nasilje obično „normalizuje i smatra se uobičajenim delom posla“.

Kao najupečatljiviji nalaz istraživanja navedeno je što su govor mržnje, pretnje, uvrede, zastrašivanje, pritisci i ostali oblici digitalnog nasilja nad novinarima toliko rasprostranjeni u Srbiji da novinari smatraju da je to postalo „svakodnevno, normalno okruženje u kom rade i cena koju plaćaju za posao kojim se bave“.

Jedna od autorki izveštaja, Aleksandra Krstić, istakla je da novinari, kada se suoče sa nekim oblikom digitalnih pretnji i uvreda, „uglavnom to ne prijavljuju jer znaju da se, na institucionalnom nivou zaštite, retko kad nešto preduzima i rešava“.

Mnogi novinari uvrede i pretnje retko prijavljuju i alarmantno je koliko novinari i novinarke nemaju poverenja u institucionalni sistem zaštite – ni u nadležno tužilaštvo ili sudove, navedeno je.

Jedna od autorki izveštaja, Marija Babić, navela je da veliki broj pretnji i uznemiravanja novinara dolazi „posredstvom interneta, zbog čega je neophodno uskladiti krivično zakonodavstvo i druge zakone sa dešavanjima u digitalnom prostoru“.

Ona je istakla da je, osim što bržeg procesuiranja napada i pretnji upućenih novinarima, „veoma važno da takve napade osude visoki državni funkcionera i da se prestane sa pritiscima i targetiranjem novinara“.

Istaknuto je da „nedostaje novinarske solidarnosti sa novinarima i novinarkama izloženim napadima“, uz ocenu da se novinari i urednici „mahom okreću javnosti u koju još jedino imaju poverenja, nadajući se da će ih javno pisanje o napadima i pretnjama koje doživljavaju spasiti gorih posledica ili eventualne eskalacije pretnji“.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci