fbpx
32.2 C
Vranje
sreda, 24.07.2024

Danas u Srbiji još šestoro preminulih i 289 novih zaraženih

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Prema poslednjim informacijama sa sajta Ministarstva zdravlja, do danas u 14:45 časova registrovano je još 289 lica čiji su uzorci bili pozitivni na virus COVID-19 a od posledica zaraze je preminulo još šestoro. Ukupan broj osoba koje su u Srbiji preminule od virusa od početka epidemije do danas iznosi 317 ljudi. Trenutno je na respiratorima širom zemlje 93 pacijenata i povećan je broj aktivnih slučajeva – 2.737 ljudi. Do danas je u Srbiji urađeno oko 450 hiljada testova, 447.317 tačnije. Ukupan broj zaraženih od početka epidemije je preko 16 hiljada ljudi (16.420).

Prema rečima jednog od čalanova Kriznog štaba, direktora Infektivne klinike u Beogradu Gorana Stevanovića, sve je sve je veći broj mlađih pacijenata obolelih od kovid 19 koji imaju ozbiljni kliničku sliku i upalu pluća, stoji na sajtu Ministarstva. On je naveo da je u novom talasu tok bolesti nepredvidiv, da ima pacijenata koji od samog starta imaju tešku kliničku sliku, dok drugi na početku imaju blaže simptome koja traje nekoliko dana, a onda se stanje maglo pogoršava. Kako kaže da je, kod pacijenata obolelih od kovid 19, klinička slika takva da obično zahteva dugotrajnu terapiju – dve, tri nedelje lečenja.

To je razlog zašto su nam neophodni dopunski bolnički kapaciteti. Naša strategija je da pratimo situaciju iz dana u dan, da se trudimo da idemo bar jedan dan ispred epidemije i da niko od pacijenata kojima je potrebno bolničko lečenje ne ostane bez mesta u bolnici“ – rekao je dr Stevanović i apelovao je na građane da kontakte svedu na minimum, a da se proslave i putovanja odlože dok se situacija „malo ne smiri“. „Svaki kontakt je rizik za prenos virusa“ – upozorava.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci