fbpx
25 C
Vranje
nedelja, 14.04.2024

Dizna je, izgleda, opet začepljena: Crni dim ponovo kulja iz solitera u centru

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Dok iz solitera u centru grada, odnosno kotlarnice za koju je nadležno Javno preduzeće “Novi dom”, ponovo kulja crni dim, merne stanice koje registruju koncentraciju opasnih PM čestica u vazduhu kažu da je Vranje od jutros treći najzagađeniji grad u Srbiji. Ipak, merenja sa državnih stanica Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) pokazuju da je vazduh „dobar“. Podsećamo, kao i u mnogim drugim mestima u Srbiji, ovde je vazduh zvanično “čist”, jer nema merenja koncentracije PM čestica koja ulaze u zvanične godišnje izveštaje.

Od sedam mernih mesta u Vranju, danas u 15 časova, na tri je kvalitet vazduha ocenjen kao „izuzetno loš“, na jednom kao „veoma loš“, na dva kao „loš“, a samo na jednom kao „dobar“, pokazuju podaci sa sajta xEco vazduh, na kojem se, u realnom vremenu, mogu naći informacije o stepenu zagađenosti vazduha.

Kao „izuzetno loš“ vazduh je ocenjen na mernim mestima u ulicama Vojvode Putnika (gde je izmereno 76 mikrograma po metru kubnom PM2.5 zagađujućih čestica, kao i 93 mikrograma po metru kubnom PM10 čestica), Sime Pogačarevića (PM2.5 – 116, PM10 – 132) i Miodraga Stojkovića (PM2.5 – 82, PM10 – 90).

„Veoma loš“ je vazduh u Cetinjskoj ulici (PM2.5 – 38, PM10 – 47), „loš“ u ulici Zlatni lug (PM2.5 – 14, PM10 – 16), kao i u Suvom Dolu (PM2.5 – 39, PM10 – 47).

Jedino merno mesto na kojem je kvalitet vazduha u Vranju ocenjen kao „dobar“ je u blizini Beogradske ulice, ali je neophodno naglasiti da se na ovom mestu ne mere PM čestice, već sumpor-dioksid i azot-dioksid. Ovde je izmereno 11 mikrograma po metru kubnom sumpor-dioksida i 39 mikrograma po metru kubnom azot-dioksida.

Da je vazduh u Vranju danas zagađen, pokazuje i video-snimak koji je objavila Slobodna reč, a na kojem se vidi da gusti, crni dim kulja iz jednog od dva solitera koji se nalaze u pešačkoj zoni, u samom centru grada.

Ovakvo zagađenje vazduha i ispuštanje „otrova“ dešava se često tokom grejne sezone.

Direktor JP „Novi dom“, Goran Petrović, prilikom jednog od ovakvih slučajeva zagađenja vazduha kroz odžak solitera u strogom centru grada, tvrdio je da „nema razloga za zabrinutost po javno zdravlje“, te da se „dizna začepila“.

Tom prilikom Petrović je objasnio da „nema potrebe da se sugrađani brinu zbog zagađenja, jer nije neuobičajeno da se pojavi crni dim iz toplane kada se kao gorivo koristi mazut“, a pojavu je uporedio sa „dizel vozilom koje se trenutno zadimi“.

„Nepunih pet minuta nije bilo da je taj crni dim izlazio, sada nema dima i sve je u funkciji. Koristimo mazut, začepila se dizna a loš je kvalitet mazuta. Odmah smo zamenili diznu i izduvali kotao i uključili, to je samo bio trenutni kvar. Isto kao s autom, ako imate dizel vozilo koje stoji, ono trenutno zadimi“, odgovorio je, tada, direktor JP „Novi dom“ novinarima Slobodne reči.

Pročitajte više:

Ne brinite, dizna je začepljena: Direktor „Novog doma“ o šokantnom snimku

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci