fbpx
12.2 C
Vranje
subota, 13.04.2024

Epidemiolog ZZJZ: U Vranju nema zaraženih od groznice Zapadnog Nila, ali čuvati se uboda komaraca

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, na teritoriji Srbije registrovana su ukupno 24 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila. Na teritoriji Pčinjskog okruga, za sada, nisu zabeležena obolevanja od ove bolesti, rekao je za Radio-televiziju (RTV) Vranje dr Slađan Stanković iz Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Vranje.

Ova brojka je bliska onoj od prošle godine i „nije alarmantna“, s obzirom na to da smo ranije imali dve epidemijske godine sa velikim brojem obolelih, kaže dr Stanković, epidemiolog ZZJZ.

Godine 2013. u Srbiji je registrovano oko 300, a 2018. oko 400 obolelih od groznice Zapadnog Nila.

„Važno je da znamo da osobe preko 60 godine starosti mogu da obole od teškog oblika bolesti, kod mlađe populacije simptomi su malaksalost, glavobolja i bolovi u mišićima. Kod težeg, neuro-invanzivnog oblika bolesti, javlja se karakteristična ukočenost vrata, pored glavobolje, i to je alarm da se osoba javi lekaru kako bi se preduzelo adekvatno bolničko lečenje“, navodi epidemiolog.

Prema njegovim rečima, procenat smrtnosti u odnosu na broj obolelih kod nas je oko 10 odsto, a treba reći i da nije svaki komarac zaražen virusom Zapadnog Nila. Ipak, glavna preventiva je čuvati se uboda komaraca.

„Da zaštitimo otkrivene delove tela adekvatnom odećom, dakle dugim rukavima i nogavicama, da koristimo registrovane repelente, da izbegavamo boravak u prirodi pored močvara i šuma u sumrak i u svitanje. U domaćim uslovima treba da koristimo zaštitne mreže za prozore i vrata, kao i da prosipamo stajaće vode u kantama, buradima i saksijama bar jednom nedeljno, kako bi se sprečilo razmnožavanje larvi komaraca“ poručuje dr Stanković.

Sa druge strane, lokalna samouprava je dužna da sprovodi redovne tretmane zaprašivanja komaraca. Jedan tretman je ove godine izvršen, a drugi će uslediti naredne sedmice.

Period inkubacije bolesti traje tri do 14 dana, nakon čega se javljaju simptomi, koji u najvećem broju slučajeva prođu neprimećeni.

„Najvažnije je da se – ukoliko smo u prethodna tri ili četiri dana imali ubod komarca i pojavi se glavobolja i ukočenost vrata – odmah javimo lekaru“, ističe dr Stanković.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci