fbpx
16.9 C
Vranje
utorak, 16.04.2024

EU poziva vlast u Srbiji da reši velike afere: Usvojen izveštaj Evropskog parlamenta

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BRISEL / BEOGRAD – Evropski parlament usvojio je juče Izveštaj o Srbiji Vladimira Bilčika, koji je privukao značajnu pažnju javnosti zbog direktnog poziva vladajućoj strukturi u Srbiji da reši velike afere Krušik, Jovanjicu, Telekom Srbija i Savamalu, ali i snažne osude napada i uvreda tabloida i narodnih poslanika na portal KRIK i organizaciju Crta, preneo je European Western Balkans. Jug Srbije se juče takođe našao u fokusu.

Konačna verzija izveštaja ima više od 100 članova i pokriva oblasti evropskih integracija, vladavine prava, stanja demokratije, ekonomiju, životnu sredinu, spoljnu politiku i druge. Ovo je prvi izveštaj koji je usvojio ovaj saziv Evropskog parlamenta, izabran 2019, i koji je napisao evroposlanik Vladimir Bilčik. U toku procedure usvajanja, na izveštaj je podneto preko 400 amandmana.

U Izveštaju, koji je uz Predlog rezolucije sačinio Bilčki, izvestilac EP za Srbiju, od Srbije se traže „ubedljivi rezultati“ u važnim oblastima poput pravosuđa, slobode izražavanja i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, a Evropska komisija poziva se da izmeni način izveštavanja kako bi se uzelo u obzir nazadovanje i poslala jasna poruka zemljama u procesu pristupanja, uključujući Srbiju.

Na osnovu izveštaja EK o Srbiji, ukazuje se da je „normalizacija odnosa“ i za Srbiju i za Kosovo prioritet i preduslov za pristupanje Evropskoj uniji, a Srbija se podseća na obavezu postepenog usklađivanja sa spoljnom politikom EU. Vlasti Srbije se takođe pozivaju da osude govor mržnje, ali i negiranje ratnih zločina i poricanje genocida u Srebrenici.

Jug Srbije takođe u fokusu: Ispituju se navodi da srpska vlast „briše“ prebivališta Albanaca

Stručnjaci i građani su ranije u javnost izneli tvrdnje da srpske vlasti „u tišini“ brišu, odnosno pasiviziraju  prebivališta etničkih Albanaca u Srbiji, onih koji su na povremenom radu u regionu ili Zapadnoj Evropi, bez da ih prethodno obaveste. Na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji izvestioca za Srbiju Vladimira Bilčika, i njegove koleginice zadužene za Kosovo, Viole von Kramon, rečeno je da će se EU nadalje posvetiti ovim sumnjama i tvrdnjama, prenosi Balkan Insight. Kako se navodi, ovo pogađa nekoliko hiljada građana Srbije albanske nacionalnosti, naročito u Preševskoj Dolini.

„Ovi ljudi gube osnovna prava ukoliko se njihova prebivališta zvanično klasifikuju kao neaktivna. Eksperti i albanski političari kažu da je ova praksa kršenje ljudskih prava i stvaranje veštačke slike o etničkom sastavu na tom prostoru“ – navodi ovaj portal.

Kako je BIRN ranije izvestio, „pasivizirani“ građani Srbije albanske nacionalnosti su u opasnosti da ostanu bez državljanstva, jer im nedostaje i relevantna dokumentacija sa Kosova.

Skupština da se pridržava standarda i prekine sa govorom mržnje

U Izveštaju Vladimira Bilčika se izražava žaljenje što je deo opozicije bojkotovao izbore u junu 2020. godine, i ističe da, u fokusu nalaza misije OEBS/ODIHR, gde se ukazuje na nedostatak pluralizma i rascepkanost političke scene u Srbiji, sve političke snage, posebno vlasti, imaju odgovornost za unapređenje izbornih uslova.

Istovremeno se pozdravljaju inicijalne mere za međupartijski dijalog sa Narodnom skupštinom, uz posredovanje Evropskog parlamenta, koji će uključiti sve relevantne aktere i proevropske snage u Srbiji sa ciljem da se unaprede politička klima u zemlji i poverenje širom političkog spektra.

„Izražava se žaljenje zbog neprihvatljivih verbalnih napada i slučajeva govora mržnje protiv poslanika Evropskog parlamenta, posebno onih koji predstavljaju Parlament u odnosima sa Srbijom, i pozivaju se predsednik Narodne skupštine i šefovi poslaničkih grupa da se pridržavaju standarda političkog diskursa“ – prenosi EWB.

Traže se istrage o Jovanjici, Krušiku, Telekomu…

Od Srbije se traže „ubedljivi“ rezultati, uključujući efikasne istrage u važnim oblastima poput pravosuđa, slobode izražavanja i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, posebno u slučajevima od velikog javnog interesa, poput Krušika, Jovanjice i Telekoma Srbija, kao i bolji rezulati istraga.

Sa zabrinutošću se u izveštaju ukazuje na nastavak političkog uticaja u pravosuđu i ističe potreba jačajanja zaštite odgovornosti, profesionalnosti, nezavisnosti i ukupne efikasnosti pravosuđa. Sa žaljenjem se ukazuje na pogoršanje slobode medija i povećanje broja slučajeva upotrebe uvredljivog rečnika, zastrašivanja, čak i govora mržnje, prema članovima parlamentarne opozicije, nezavisnim intelektulacima, NVO, novinarima i uticajnim pojedincima, i od strane članova vladajućih partija.

Od srpskih vlasti se traži da odmah preduzmu mere radi garantovanja slobode izražavanja i nezavisnosti medija, kako bi se obezbedile odgovarajuće istrage kada je to potrebno. Komisija i EEAS se pozivaju da jačanju saradnju i podršku civilnom društvu, nevladinim organizacijama i nezavisnim medijima.

„Takođe se osuđuju svi akti nasilja i ukazuje da slučajevi neproporcionalne upotrebe sile od strane policije tokom protesta u julu 2020. zahtevaju posebnu pažnju vlasti, uključujući posledični nedostatak saradnje policije sa pravosuđem i javnim tužiocem“ – navodi EWB.

Od srpskih vlasti se traži da ispitaju sve te slučajeve.

Loše funkcionisanje novog parlamenta

U izveštaju se naglašava značaj širokih konsultacija o ustavnoj reformi i žali što prethodni saziv parlamenta nije uspeo da usvoji ustavne reforme čiji je cilj jačanje nezavisnosti pravosuđa. Takođe se izražava zabrinutost oko efikasnog funkcionisanja novog parlamenta u kome nema opozicije, čiji legitimet opozicione stranke dovode u pitanje i čiji je mandat, kako je već najavio predsednik Srbije, skraćen, a koji usvaja dalekosežne ustavne promene bez otvorene, inkluzivne i demokratske javne debate.

EP smatra da je normalizacija odnosa i za Srbiju i za Kosovo „prioritet i preduslov za pristupanje EU“ i da je ključna za obezbeđivanje stabilnosti i napretka u širem regionu, navodi se u predlogu rezolucije, uz poziv na aktivno i konstruktivno angažovanje u dijalogu uz posredovanje EU radi postizanja sveobuhvatnog, održivog i pravno obavezujućeg sporazuma u skladu sa međunarodnim pravom.

Pročitajte više:

Srbija pripada Evropi, važno je doći do svih građana van ulica Beograda

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci