fbpx
21.7 C
Vranje
ponedeljak, 15.07.2024

[REDAKCIJSKI KOMENTAR] Fenomen 100 evra: Taknuto – maknuto

Odabrani članci

Redakcija
Redakcija
Pažljivo odabrana grupa uvek spremna da vas podseti na odgovornost za javno izgovorenu reč.

Pozivamo građane da se jave na telefon Uprave za trezor i da rezervišu svojih 100 evra, makar ih kasnije dali i uplatili onima kojima stvarno trebaju. Možda će takav odgovor, kada dođe vreme za isplatu, konačno urazumiti vlast koja nikako da nauči da radi u službi građana i u njihovu korist.

Pre nepunih mesec dana, gostujući u emisiji Prva tema na TV Prva, predsednik Republike Srbije je, govoreći o ekonomskim merama Vlade u borbi za očuvanje stabilnosti privrede države u kriznim vremenima, kao jednu od najznačajnijih mera istakao sada već čuvenih 100 evra svakom punoletnom građaninu Republike Srbije, a sve u cilju pospešivanja potrošnje stanovništva, samim tim i investicija. Mera nazvana kao „novac iz helikoptera“, naišla je na mnogo reakcija ekonomskih stručnjaka i građana. Dok je osiromašeno stanovništvo sa neskrivenim oduševljenjem pozdravilo ovu meru, dotle su ljudi iz ekonomske struke imali da kažu ponešto o istoj. Dok su pojedinci stidljivo postavljali pitanja o svrsi i prirodi ove „pomoći građanima“, pogotovo ako se uzme u obzir da socijalno ugroženima neće značiti puno, a ekonomski situiranima biti bez ikakvog značaja, drugi su otvoreno kritikovali ovakvu meru kao besmislenu, te da je na ekonomskoj struci da izvrši pritisak na vlast da „ne arči novac građana“ na ovaj način.

Vlada je, sudeći iz obraćanja predsednika Aleksandra Vučića i ministra finansija Siniše Malog, obećala da će pomenuti novac građanima isplatiti odmah po isteku vanrednog stanja. Ipak, čini se da što se više taj trenutak vremenski približava, Vlada, a sa njom i nenadležni predsednik Republike, počeli su da shvataju težinu sopstvenih izgovorenih reči. Ovih dana smo svedoci pokušaja da se napravi izlazna strategija iz novonastalog obećanja, naravno nevešto, kao što nas je dosad ova vlast već toliko puta i naučila.

Najpre se javio ministar finansija sa pojašnjenjem da će svi penzioneri i socijalno ugroženi građani dobiti 100 evra na račun već 15. maja, a da će ostali građani, budući nezadovoljni ovom merom, moći da se telefonom prijave za istu. Ministar je ovakav razvoj situacije pravdao rečima da je čuo da je mnogo građana kritikovalo ovu meru Vlade, te su se zbog toga odlučili na ovakav korak. U obraćanju Predsednika, pitanje je još više konkretizovano. Meru Vlade su kritikovali „tajkuni – oni koji se bave politikom, ali i oni van nje“, te će zbog toga ispaštati svi građani koji ne pripadaju klasi socijalno ugroženih ili penzionera.

Tako je i ovo obećanje Predsednika Republike i Vlade Republike Srbije, još jedno u nizu, posle mnogo peripetija dobilo grotesknu notu. Vlast je, još jednom, umesto da se bavi izradom ozbiljnog ekonomskog programa i ozbiljnim vođenjem državne politike, pokazala da im je radija politička kampanja, te da na svaku racionalnu kritiku odgovara ponašanjem razmaženog deteta, koje nije dobilo svoju igračku. Olako data obećanja, koja se prekrše za tili čas, postala su zaštitni znak ove vlasti.

Ostavimo po strani činjenicu da je za ovu ekonomsku meru državi potrebno 592.373.400,00 evra, manje ili više, sudeći prema podacima iz Popisa stanovništva iz 2011. godine. Pozivamo građane da se jave na telefon Uprave za trezor i da rezervišu svojih 100 evra, makar ih kasnije dali i uplatili onima kojima stvarno trebaju. Možda će takav odgovor građana, kada dođe vreme za isplatu, konačno urazumiti vlast, koja nikako da nauči da radi u službi građana i u njihovu korist, te će početi da se ponaša u skladu sa moralnim i svim ostalim načelima, koja pripadaju korpusu civilizovanih naroda. Ili je dovesti do konačnog pada.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci