fbpx
20 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Istraživanje UNESCO-a – Virus ubija i kulturu

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Ograničenja koja je zbog korona virusa uvela Vlada Srbije uticala su na učešće i potrošnju kulturnih sadržaja, smanjujući generisanje prihoda za subjekte u kulturi i kreativnom sektoru, navodi se u istraživanju uticaja pandemije na kulturni i kreativni sektor u Srbiji koje je danas objavljen na sajtu Unesko.

U nalazima se podseća da su 16. marta institucije kulture zatvorene za javnost, otkazani su i odloženi događaji, posebno festivali, samozaposleni umetnici su ostali bez angažmana i suspendovana je mobilnost umetnika.

Budžet za kulturu smanjen za 20 odsto

Ukazuje se da je Vlada odobrila grant od 211.770 dinara za nezavisne umetnike koji su tri meseca dobijali po 30.000 dinara, a da su beogradski umetnici bez stalnog zaposlenja, koji nisu ispunjavali uslove za pomoć Vlade, dobili pomoć grada Beograda.

Navodi se da je budžet Ministarstva kulture i informisanja smanjen za 20 odsto i da je Ministarstvo nastavilo sa planiranim aktivnostima posle otvaranja institucija, ali da su kapitalne investicije na rekonstrukciji i renoviranju objekata koji su deo kulturne baštine odloženi za narednu godinu.

Otkazivanje i raskidi ugovora o radu

Navodi se da plate u javnim organizacija i kulturnim institucijama nisu smanjivane, a da je većina privremenih ugovora nije otkazana, ali da je ipak došlo do određenih smanjenja zbog opštih rezova u budžetu, te je šest institucija moralo da otpusti deo svog stalnog osoblja, a 5,3 odsto da raskine honorarne ugovore.

U izveštaju se dodaje da je otkazano nekoliko hiljada događaja i da su institucije koje su odgovorile navele da su otkalaze 40,5 odsto događaja. Ističe se da je kulturna i kreativna industrija bila jako pogođena, pogotovo ona koja je zavisila od živih performansa, kao i da se pandemija odrazila na kulturni turizam.

Navodi se da u kreativnoj industriji 31 odsto deo prihoda dolazi iz kinematografije i da je prema podacima nekoliko institucija koje se bave tim sektorom filmska industrija u Srbiji izgubila 9,6 miliona evra u prve tri nedelje marta, a da su samo kompanije koje se bave distribucijom sadržaja i bioskopi izgubili pet miliona evra.

U navodima o stanju pre korona virusa navodi se da je u prošloj godini 87 odsto ispitanika posetilo makar jedan kulturni događaj, većina od 78,4 odsto dva, a najviše ih je posećivalo muzičke događaje, bioskope, kulurne spomenike i pozorište.

Najmanje posećeni balet i opera

Najmanje posećeni bili su balet i opeta, manje od 10 odsto. U odeljku u kojem se govori o kreativnoj industriji pre pandemije navodi se da je u Srbiji registrovano 30.000 kompanija koje su uglavnom male, srednje i mikro i zapošljavaju 100.000 ljudi, od kojih je 70 odsto starosti od 25 do 44 godine, dok u 520 registrovanih institucija radi 10.816 ljudi.

Dodaje se i da kreativna industrija u Srbiji doprinosi ekonomiji od 3,4 do 7,1 odsto bruto domaćeg proizvoda. Navodi se da je u istraživanju učestvovalo 60 odsto kulturnih institucija i samo 1,6 odsto kompanija u tom sektoru.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci