fbpx
23.9 C
Vranje
nedelja, 14.04.2024

Kako razgovarati sa decom posle tragedije

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Dečija psihološkinja Nikolina Milosavljević, autorka stranice „Siguran roditelj“, objavila je uputstvo za roditelje, kako bi na odgovarajući način sa decom razgovarali o jučerašnjoj tragediji u beogradskoj osnovnoj školi, ističući da ne postoje pravila, ali bi neka od njenih uputstava mogla pomoći u razgovoru. Saveti i apeli stižu i iz nevladine organizacije „Spasimo decu“, koji poručuju da se moraju obezbediti uslovi za razumevanje onoga što se desilo i suočavanje sa teškim i bolnim osećanjima.

Prva stvar je započinjanje razgovora, iako su im učitelji već otprilike rekli šta se dešava i da bi trebalo da se priča o tome, a potom bi decu trebalo upitati šta već znaju o slučaju.

„Pitajte ih kako se osećaju povodom toga i napomenite da je potpuno normalno da budu uplašeni i zabrinuti“ – započinje ona.

Napominje da bi roditelji trebalo da iskreno podele osećanja sa decom, da im kažu da su i oni zbog toga zabrinuti i tužni, a potom, kako navodi, roditelji bi trebalo da kažu deci kako su sada bezbedni.

„Recite im da će svi odrasli (roditelji, učitelji, nastavnici, policija) raditi na tome da ostanu bezbedni. Nakon toga im objasnite da se ovakve stvari dešavaju veoma retko“ – ističe.

Neophodno je pratiti znakove traumatizacije, poput toga kako dete spava, kakav mu je apetit, kako funkcioniše sa školskim obavezama.

„Pratite socijalni deo, nivo uznemirenosti, pojačan strah od odvajanja od roditelja i slično“ – dodala je.

„Spasimo decu“: Ne pominjite zastrašujuće pojedinosti

Tragično nasilje u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar” u Beogradu je traumatski događaj koji je obeležio živote onih koji su izgubili svoje najbliže, a ova tragedija utiče i na mnogo širi krug dece i odraslih u Srbiji i u regionu, kao i društvo u celini, saopštila je nevladina organizacija „Spasimo decu“, prenosi FoNet.

Nasilje i traumatski događaji deluju tako da se deca i odrasli često osećaju kao da im je izmaklo tlo pod nogama i ovakve događaje nije lako objasniti i razumeti, a normalno je da se svi svedoci tragedije, pojedinačno i kao kolektiv, suočavaju sa teškim osećanjima, da su uplašeni, tužni, ljuti i besni, da se osećaju bespomoćno, navodi se u saopštenju objavljenom na portalu N1.

Kako kažu iz „Spasimo decu“, o tragedijama „moramo da razgovaramo i da obezbedimo uslove da razumemo šta se desilo, suočimo se sa teškim i bolnim osećanjima, i na osnovu toga preduzmemo korake da se slične stvari nikada više ne dese“.

„U svemu tome moramo da obezbedimo da sva deca pogođena nasiljem dobiju zaštitu i zdravstvenu podršku, koja uključuje i podršku mentalnom zdravlju, i da imaju pravo da iskažu svoja osećanja i mišljenja“ – navodi se.

U uputstvu za razgovor sa decom navodi se da se treba uzdržati od pominjanja zastrašujućih pojedinosti i analize događaja, da se u kratkim crtama objasni šta se dogodilo, a ako je potrebno, treba pustiti decu da govore o tome kako su i dati im do znanja da su sva njihova osećanja normalna.

„Nemojte lagati decu da ih utešite, radije recite da ne znate odgovor, ali da ćete učiniti sve da oni budu bezbedni. Normalno je da deca budu uplašena, ali ako dete pokazuje izraženije simptome straha, ljutnje ili povlačenja, potražite profesionalnu pomoć iz oblasti mentalnog zdravlja“ – navodi se u uputstvu.

Apeluje se na svu decu i odrasle da „žrtve nasilja, one koji su izgubili svoje voljene, počinioca nasilja, koji je, pre svega, dete, članove njegove porodice, kao i sve ostale pogođene tragedijom, tretiraju sa dostojanstvom“.

„To pre svega znači da se uzdrže od deljenja neproverenih informacija i informacija koje nisu relevantne za istragu, a koje mogu proširiti strah ili mržnju“ – dodaju.

U ovako složenim, traumatičnim događajima, osećamo se manje bespomoćno ako nešto možemo da uradimo, a u suočavanju sa ovim strašnim događajem moramo da negujemo saosećanje, razumevanje i podršku, kako bismo situaciju bolje razumeli i učinili ono što je potrebno da se ništa slično ne ponovi, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci