fbpx
10.8 C
Vranje
četvrtak, 30.05.2024

Koliko košta odlazak na posao: 31.000 evra za putovanja poslanika iz Pčinjskog okruga

Odabrani članci

Dejana Cvetković
Dejana Cvetković
Freelance novinarka iz Vranja i bivša saradnica portala.

BEOGRAD / VRANJE – Sedmorici narodnih poslanika iz Pčinjskog okruga isplaćeno je oko 3,7 miliona dinara na ime putnih troškova za 2022. i prva tri meseca 2023. godine, pokazuju zvanični podaci Narodne skupštine Srbije dostavljeni redakciji. Ovaj novac je, prema rečima poslanika koji su govorili za portal Slobodna reč, bio „dovoljan“ za odlaske na sednice plenuma i odbora, a istakli su i da „u svakom trenutku mogu da prilože račune za gorivo i putarine“. Poslanici Srpske napredne stranke Slaviša Bulatović i Nenad A. Mitrović odbili su da govore za naš portal.

U javnosti je poslednjih godina bilo dosta spekulacija o tome da među poslanicima ima onih koji zloupotrebljavaju pravo na naknadu za putne troškove. Poslanici iz Pčinjskog okruga sa kojima smo razgovarali, međutim, tvrde da za sve svoje troškove putovanja od kuće do Beograda uredno čuvaju račune za gorivo i putarinu. Za svaki slučaj, napominju.

Tepavac: Ima načina za zloupotrebu, ako postoji takva namera

Naknada za putne troškove je pravo koje uživaju narodni poslanici i utvrđena je Odlukom o poslaničkoj naknadi,  koja takođe podrazumeva pravo na naknadu troškova za ishranu i naknadu troškova za hotelski smeštaj. Kako su nam potvrdili sami poslanici, oni nisu dužni da dostavljaju račune o troškovima, već je dovoljno da se pri dolasku u Skupštinu potpišu i uzmu utvrđeni iznos u zavisnosti od udaljenosti mesta iz kog dolaze.

Tara Tepavac iz Otvorenog parlamenta objašnjava da koliko god da su propisi dobro regulisani, oni predstavljaju samo preduslov ali ne i garanciju za sprečavanje zloupotreba.

„Pitanje putnih troškova može da se reguliše na različite načine, ali kao i u svakoj oblasti rada parlamenta uvek postoji način da se ti propisi zaobiđu ili zloupotrebe ukoliko postoji takva namera. Zato upravo integritet narodnih poslanika i parlamenta, odnosno kultura lične i političke odgovornosti, predstavlja ključnu, istinsku prepreku zloupotrebama skupštinskih pravila i procedura u svim oblastima parlamentarnog života, bilo da se one odnose na način rada Skupštine i poslanika, prisustvo na sednicama, putne troškove ili korišćenje mehanizama parlamentarne kontrole“ – kaže Tepavac.

Narodni poslanici iz Pčinjskog okruga ističu da u Beograd, na svoje obaveze u Narodnoj skupštini, isključivo putuju automobilima, da putuju sami jer, kako navode, „imaju svoje obaveze“ i nisu u istim odborima, ili ne žele da putuju sa svojim političkim neistomišljenicima ukoliko su iz istog grada.

Kada se boravak u Beogradu oduži, zbog trajanja skupštinskih sednica, hotelski smeštaj većina narodnih poslanika sa kojima smo razgovarali ne koristi jer kako navode „ne isplati im se“, već odsedaju kod porodice ili rodbine.

Iz Otvorenog parlameta objašnjavaju da na raspolaganju imaju mogućnost da traže pravo na isplatu mesečne naknade na ime zakupa stana u Beogradu i naknade za odvojeni život od porodice, a da su to pravo neki drugi poslanici tražili i Administrativni odbor im je odobrio.

U Skupštini Srbije iz Pčinjskog okruga ima osam narodnih poslanika, a podaci do kojih smo došli odnose se na sedmoricu, jer je Dejan Manić (Jedinstvena Srbija) tek odnedavno dobio mandat u Skupštini.

To su Dragan Nikolić (Srpska stranka Zavetnici) i Momir Stojilković (Srpska napredna stranka) iz Vranja, Slaviša Bulatović iz Vranjske Banje (SNS), Šaip Kamberi (Koalicija Albanaca doline) i Nenad A. Mitović (SNS) iz Bujanovca odnosno Krševice, Zoran Stojanović (Nova demokratska stranka Srbije) i Nenad S. Mitrović (Demokratska straka) iz Vladičinog Hana.

O naknadama za putne troškove za Slobodnu reč pristali su da govore svi narodni poslanici iz Pčinjskog okruga sem Bulatovića i Mitrovića koji su poslanici iz vladajuće stranke.

Nisu u obavezi da dostave račune

Narodnom poslaniku Nenadu Mitroviću iz Vladičinog Hana koji je član Demokratske stranke izabran sa liste Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije isplaćeno je 429.866,33 dinara u 2022. godini i 202.096,78 dinara u 2023. godini za putne troškove. Na sednice Skupštine dolazi službenim automobilom.

„Čuvam račune putarina i goriva kako bih mogao da pravdam troškove. Ne spavam po hotelima, prespavam kod ćerke kad budu uzastopno sednice. Kad budem na sastancima odbora koji su obično oko 11 vratim se istog dana kući“ – kaže Mitrović.

Kako objašnjava za putavanje od Vladičinog Hana do Beograda prvog dana dobije oko 15.000 dinara, za gorivo potroši 11-12.000 dinara, a za putarinu oko 3000 dinara i ostane mu oko 1000 dinara.

„Imamo nekih 32.000 dinara paušal to nam služi za putovanje po Srbiji, kampanje“ – ističe Mitrović.

U okolini Vladičinog Hana iz mesta Stubal je i poslanik Zoran Stojanović koji je mandat u aktuelnom 13. sazivu dobio kao kandidat sa liste koalicije NADA (Miloš Jovanović). On je za putne troškove dobio 262.373,34 dinara u 2022. godini i 216.901,45 dinara u 2023. godini.

„Mogu da dostavim vama sve moguće putarine koje sam platio, sve to čuvam, kao i račune za gorivo. Ova tema se uvek aktualizuje. Kad sam bio poslanik u šestom sazivu nismo plaćali putarinu, sad se plaća. Putujem i vraćam se istog dana sem kad je sednica do kasno uveče, pa nemam mogućnost da se odmah vratim nego prespavam kod rođaka, što se retko dešava“ – navodi Stojanović.

Račune nisu u obavezi da dostave Narodnoj skupštini, a to su potvrdili i ostali narodni poslanici sa kojima smo razgovorali.

„Imam račune, ali oni ne traže na uvid. Kad dođete na sednicu Skupštine potpišete se da ste došli prvi dan. Za mene je to 18.000 dinara na 700 km, sledeći dan ako je spojen imam 6000 dinara do 250 km kao i za naredne dane što nije dovoljno za putarinu. To je po Pravilniku koji je ranije usvojen“ – objašnjava Stojanović.

Navodi da je bilo razgovora da narodni poslanici iz istog mesta putuju zajedno ali da to nisu sproveli.

„Potrebno novo odelo i cipele za Skupštinu“

„Mitrović i ja nikada nismo putovali zajedno, on ima različite obaveze i ide u druge odbore i ne uklapamo se. U martu kad nisam imao sednicu primio sam suvu platu i paušal. Ovo što sam išao na odbor i Babušnicu, to mi nije plaćeno. A vozila su me kola od Skupštine do Babušnice i nazad od Beograda do Vladičinog Hana. Ono što dobijate iz Skupštine je ono što stoji na papiru a da li je to stvarno tako“ – kaže Stojanović i dodaje da putuje automobilom koji je 18 godina star i koji se kvari i da je pored troškova puta potrebno i „novo odelo i cipele“ za Skupštinu koje poslanici ne mogu da nose „tri meseca“ a koja ne pokriva paušal.

„Vi za 18.000 potrošite 12.000 gorivo, 2500 putarinu. A gde je amortizacija jer svoj automobil trošim. Poslanici treba da se ‘udaraju’ na drugu stranu, ovo oko putnih troškova je deplasirano, jer mala primanja imaju dok poslanici vlasti imaju naknade za članstvo u upravnim i nadzornim odborima i te cifre su velike. Ranije je za svaki dan zasedanja bilo recimo 18.000 dinara i nije se plaćala putarina“ – navodi Stojanović.

Pravo na smeštaj ne koristi već odseda kod rođaka jer kako navodi u „Beogradu je nemoguće naći jednosoban stan ispod 350e na periferiji“, a gorivo od smeštaja do Narodne skupštine je takođe dodatni trošak.

On ističe da čuva sve računa u registru ukoliko zatreba da opravda troškove, a to isto su naveli i ostali narodni poslanici koji su istakli da račune čuvaju za „svaki slučaj“ kako bi pravdali troškove ako zatreba.

Vranjancima po pola miliona

Iz Vranja su dvojica narodnih poslanika Dragan Nikolić sa izborne liste Srpske stranke Zavetnici i Momir Stojilković, koji su zajedno sa Slavišom Bulatovićem iz Vranjska Banje izabrani sa liste Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve i koji su kandidati Pokreta snaga Srbije.

Narodnom poslaniku Nikoliću je za troškove prevoza isplaćeno u 2022. 312.712,50 dinara i u 2023. 127.012,50 dinara. On navodi da putuje kada se održavaju sednice a kada mora da ostane u Beogradu prespava u privatnom smeštaju.

„Ne putujem ni sa kim, od Zavetnika iz Vranja sam samo ja a sa ovima koji su na vlasti ne bih putovao. Bilo je to nekad da plaćaju troškove smeštaja, ali ostane od putnih troškova novac i za smeštaj“ – navodi Nikolić.

Stojilković je bio narodni poslanik u 12. sazivu Narodne skupštine u kom je od početka 2022. do 31. maja održano sedam sednica. U 2022. isplaćeno mu je za putne troškove 449.800,18 dinara i 158.924,11 dinara 2023. godine.

„Putujem kad su sednice parlamenta, iz Vranja. Kad sednice traju duže budem u privatnom smeštaju. U prethodnom sazivu sam putovao sa kolegom Milanom Ilićem koji je bio poslanik, a sada putujem sam“ – navodi Stojilković.

Narodnom poslaniku Bulatoviću koji je takođe bio poslanik u 12. sazivu Narodne skupštine, isplaćeno je 454.921,67 dinara u 2022. godini i 141.615,89 dinara u 2023. godini. Bulatović nije želeo da govori za portal Slobodna reč.

Šaipu Kamberiju sa izborne liste Koalicija Albanaca Doline, koji je bio narodni poslanik i u 12. sazivu, a koji putuje iz Bujanovca, isplaćeno je 206.974,34 dinara u 2022. godini i 89.759,78 dinara u 2023. godini na ime putnih troškova.

„Idem obično utorkom i četvrtkom i vraćam se istog dana, retko prenoćim. Pokriveno je do 5.300 dinara za smeštaj“ – navodi Kamberi.

Takođe, iz Bujanovca putuje Nenad Mitrović sa izborne liste Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve a koji je takođe bio narodni poslanik i u XII sazivu. Njemu je na ime putnih troškova 2022. godine isplaćeno 393.422,66 dinara, a 2023. godine 227.304,78 dinara. Mitrović nije odgovarao na pozive i poruke redakcije.

Tepavac objašnja da je pitanje načina na koji će poslanici dolaziti na sednice odbora i plenuma i druge obaveze koje mogu imati u svojstvu narodnih poslanika pitanje njihovog ličnog izbora, da li će to biti sopstvenim ili deljenim prevozom, kao i gde će izabrati da odsednu.

„Podsetićemo da su narodni poslanici nezavisni u svom radu, i stoga je prirodno obezbediti im osnovne uslove za rad i obavljanje svih poslova koje poslanička funkcija podrazumeva od prisustva na sednicama Skupštine u plenumu, na odborima ali i drugim radnim telima, do prisustva na događajima u svojstvu narodnih poslanika, prijema i razgovora sa građanima i drugim aktivnostima koje se u javnosti često previde“ – navodi Tepavac.

Sa druge strane, objašnjava, poslanici sami moraju imati odgovornost za način na koji koriste ta sredstva i svojim radom i aktivnostima trebaju pokazati građanima da su ih zaista koristili za potrebe vršenja funkcije narodnih poslanika, a ne u privatne svrhe.

Koliko su bili redovni

Najviše narodnih poslanika u istim odborima iz Pčinjskog okruga ima u Odboru za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu to su Nikolić, Stojilković (DS) i Bulatović, kao i Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo čiji su članovi Nikolić, Kamberi i Mitrović (DS). U Odboru za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava su Mitrović (DS) i Stojanović, a u Odboru za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja su Mitrović (SNS) i Stojanović.

Mitrović iz Vladičinog Hana član je pet odbora u kojima nije bio redovno prisutan na svim sednicama prema podacima Otvorenog parlamenta. U Odboru za poljoprovredu, šumarstvo i vodoprivredu Mitrović u periodu od 1. septembra 2022. do 24. aprila 2023. godine održano je trinaest sednica na kojima je Mitrović bio najredovniji, prema dostupnim podacima Otvorenog parlamenta bio je odsutan samo na jednoj sednici. U Odboru za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava u periodu od 31. avgusta 2022. do 20. aprila 2023. godine održana je 21 sednica, a Mitrović na sednicama ovog odbora izostao svega nekoliko puta.

U Odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu od 31. avgusta 2022. do 26. marta 2023. godine održano je 13 sednica a prema podacima sa Otvorenog parlamenta Mitrović je prisustvovao samo jednoj sednici. Takođe i u Odboru za privredu regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku od 5. septembra 2022. do 21. aprila 2023. godine održano je devet sednica a Mitrović je takođe prisustvovao na jednoj.

U Pododboru za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim – najnerazvijenijim područjima Republike Srbije – područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi od 28. decembra 2022. do 6. aprila 2023. godine održane su tri sednice na kojima je bio prisutan.

Bulatović iz Vranjske Banje je član četiri odbora u kojima uglavnam nije bio prisutan na sednicama. U Odboru za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu je bio prisutan na nekoliko sednica. Na sednicama Odbora za kontrolu službi bezbednosti od 17. oktobra 2022. do 11. aprila 2023. godine održano je devet sednica, a Bulatović nije prisustvovao nijednom, prema podacima sa Otvorenog parlamenta.

U Odboru za zdravlje i porodicu održane su tri sednice od 6. novembra 2022. do 6. decembra 2022. u kojima prema dostupnim podacima Bulatović nije prisustvovao ne jednoj, i u Odboru za Kosovo i Metohiju su održane tri sednice, ali nema dostupnih podataka o prisustvu narodnih poslanika.

Stojanović iz Vladičinog Hana je član tri odbora u kojima nije bio redovan na svim sednicama. Na sednicama Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava od 31. avgusta 2022. do 20. aprila 2023. godine održana je 21 sednica a Stojanović je prisustvovao na polovini održanih sednica. Takođe i u Odboru za zaštitu životne sredine 12. septembra 2022. do 20. aprila 2023. godine održane su 12 sednice gde na više od polovine održanih sednica nije prisustvovao. U Odboru za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja od 3. avgusta 2022. do 29. marta 2023. godine održane su 23 sednice, Mitrović na većini sednica takođe nije prisustvovao.

Kamberi iz Bujanovca uglavnom nije prisustvovao sednicama u odborima. Na sednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo od 3. avgusta 2022. do 20. aprila 2023. godine održane se 22 sednice a prisustvovao je na jednoj prema podacima sa Otvorenog parlamenta. U Odboru za ljudska prava koji je od 6. septembra 2022. do 19. aprila 2023. godine zasedao četiri puta nije prisustvovao nijednom. Odbor za prava deteta je jednom zasedao ali nema podataka o prisustvu narodnih poslanika.

Mitrović iz Bujanovca takođe nije bio prisutan na svim sednicama. Najredovniji je bio na sednicama Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo na kojima je uglavnom bio prisutan, dok u Odboru za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja nije prisustvovao sednicama, kao ni sednicama Odbora za rad socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva koji je od 6. septembra 2022. do 4. februara 2023. godine zasedao sedam puta.

Nikolić iz Vranja je član dva odbora u kojima uglavnom nije prisustvovao na sednicama. U Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo u kojima su do sada održane 22 sednice prisustvovao je nekoliko puta, dok se u Odboru za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu nije pojavio nijednom.

Stojilković iz Vranja član je jednog odbora, Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu na čijim sednicama je redovan. U Poodboru za praćenje stanja u poljoprivredi marginalnim – najnerazvijenijim područjima Republike Srbije – područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi održane su samo tri sednice, Mitrović je na dve bio prisutan.


Tekstovi su izrađeni u okviru projekta „Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava“ koji je finansiran od Evropske unije. Za njegovu sadržinu isključivo je odgovoran portal Slobodna reč i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove EU.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci