fbpx
24.3 C
Vranje
petak, 19.07.2024

NBS: Inflacija u oktobru 6,6 odsto

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Inflacija u Srbiji je u oktobru iznosila 6,6 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, saopštila je danas Narodna banka Srbije. U odnosu na prethodni mesec, oktobarska inflacija je povećana za 0,9 odsto, a od početka godine je prosečna inflacija 3,4 odsto.

Prema objašnjenju NBS, tri četvrtine inflacije u oktobru bilo je opredeljeno faktorima na koje monetarna politika ne može da utiče – cenama hrane i energenata.

Cene neprerađene hrane su u oktobru, u odnosu na isti mesec prethodne godine povećane za 19,8 odsto, kao posledica rasta cena svežeg povrća od 26,9 odsto, rasta cena svežeg mesa od 21 odsto i rasta cena svežeg voća od 14,4 odsto.

Cene energenata su u odnosu na oktobar 2020. godine povećane 11,7 odsto, pre svega kao posledica rasta cena derivata nafte na domaćem tržištu od 21 odsto. Prema projekciji NBS, godišnja inflacija će do sredine 2022. godine najverovatnije nastaviti da se kreće iznad gornje granice ciljanog raspona od 3,0±1,5 odsto.

O faktorima koji su uticali na kretanje inflacije i očekivanjima NBS za naredni period detaljnije će biti reči na prezentaciji Izveštaja o inflaciji 17. novembra.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci