fbpx
15 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Nije „Oko sokolovo“ i košta 350.000 dinara – Novi „foto pauk“ u Vranju

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Sistem po kom se nalog za uklanjanje nepropisno parkiranih vozila automatski prosleđuje kontrolorima nakon poslatih fotografija već godinama postoji u ostalim gradovima Srbije, a uskoro će i JKP Parking servis Vranje početi da ga koristi. Prema rečima direktora Marjana Stankovića, iz budžeta ovog javno-komunalnog preduzeća za, kako ga nazivaju – „video pauk“, biće izdvojeno 350.000 dinara, a neće biti novih upošljavanja.

Kako za portal Slobodna reč objašnjava Stanković, nema kupovine novog vozila već je u pitanju isto koje Parking servis već koristi, u koje će se ubaciti samo mobilni štampač za izrađivanje naloga za uklanjanje vozila koji od saobraćajnog policajca stižu iz „video sobe“. Kako kaže, pomenuta soba podrazumeva računar sa opremom i instaliranim programima za obradu fotografija, kao i aplikaciju koja se koristi da bi ljudi iz parking servisa bili povezani sa policijom. Dodaje da svi učesnici u procesu imaju svoje „logove“ odnosno ID šifre, te se u svakom trenutku može pratiti njihov rad.

Vozačima minut „fore“ pre odnošenja vozila

Rukovaoci „video pauka“ obilaze teren bez saobraćajnog policajca i kada opaze nepravilno parkirano vozilo zaustavljaju se i PDA aparatom ili android telefonom prave najmanje pet fotografija na kojima se jasno vidi saobraćajni prekršaj. Preko već instalirane aplikacije na takozvanom PDA uređaju fotografije se šalju na uvid u policijsku stanicu, odnosno „video sobu“ u kojoj će biti saobraćajni policajac. Prispele fotografije pregledava i utvrđuje prekršaju, potom preko iste aplikacije elektronskim potpisom potvrđuje prekršaj i automatski šalje nalog za uklanjanje. Nalog se odmah štampa u „video pauku“, postavlja se na vozilo i kontrolori fotografišu vozilo još jednom, a prema odluci menadžmenta parkinga, vozilo se uklanja već nakon jednog minuta.

Stanković ističe da se ceo proces uočavanja, provere, izdavanja naloga i samog uklanjanja „drastično ubrzava“ jer nema ručnog pisanja naloga i izlaska na teren saobraćajnog policajca. Prema njegovim rečima, smanjuje se mogućnost „koruptivnih radnji“ ili uticaja vlasnika vozila radnike parking servisa.

Što se produktivnosti tiče, već sam i pre naveo, ubrzava se postupak i smanjuje se korupcija. Ušteda resursa nije razlog uvođenja „video pauka“ – dodaje Stanković.

350.000 dinara iz budžeta JKP Parking servis

Prema njegovim rečima, za nabavku opreme, mobilnog štampača, računara, PDA aparata, ali i za upotrebu aplikacije na osnovu mesečnog zakupa i ugovora sa ovlašćenim provajderom, sredstva će se izdvojiti iz budžeta samog javno-komunalnog preduzeća. Vrednost investicije je 350.000 dinara, a imaće i mesečnu obavezu od 38.000 dinara za usluge provajdera čiji će softver koristiti za vezu sa policijom.

Trenutno je u ovom preduzeću angažovano 14 radnika koji su u dve smene zaduženi za kontrolu parkiranja. Upitan da li uvođenje novog sistema znači smanjenje broja kontrolora ili suprotno, otvaranje novih radnih mesta, Stanković odgovara da nema potrebe za smanjenjem broja kontrolora:

Kontrola parkiranja i „video pauk“ radili bi nezavisno jedni od drugih. Novih radnih mesta neće biti jer na pauku rade isti ljudi, a u video sobi je samo saobraćajni policajac – dodaje.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci